Rörstrandsgatan blir permanent gågata

Rörstrandsgata var bilfri i somras och blir det även kommande somrar.
Rörstrandsgata var bilfri i somras och blir det även kommande somrar.
Nästa sommar ska man kunna promenera mellan Sergels torg och Odenplan utan att behöva möta några bilar på vägen. Då förlängs Drottninggatans gångstråk in på fram till Odengatan. Samtidigt blir Rörstrandsgatan och tre andra gator permanenta sommargågator.

I torsdags klubbade trafiknämnden igenom

– Vi ger trafikkontoret i uppdrag att ge förslag till en lösning som kan bli klar lagom till att Citypendeln öppnar, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén, MP.

Därmed kan den som kliver av pendeln vid Odenplan strosa ner på stan.

Det beslutades samtidigt att fyra sommargågator som redan testats blir permanenta: Swedenborgsgtan, Rörstrandsgatan, Skånegatan och Nytorget. Alltså blir det inget av med tankarna på en liknande gata på Hornsbersgs strand.

Trafikkontoret får också i uppdrag att anordna ett tiotal så kallade pop up-parker.

I somras anlades två sådana. En på Humlegårdsgatan och en på Pipersgatan. På Humlegårdsgatan var det bara en del, den mot Östermalmstorg, som blev bilfri i somras. Daniel Helldén håller med om att den på Pipersgatan blev mest lyckad.

– Fastighetsägarna och näringsidkarna på Humlegårdsgatan vill gärna att hela gatan blir bilfri. Men närmast Humlegården görs varuleveranser till Sturegallerian, vilket gör det svårt att stänga av hela gatan på kort sikt.