Då är Roslags-Näsby trafikplats (äntligen) klar

Trafikplats E18 Roslags-Näsby är snart klar efter tre års ombyggnad
Trafikplats Roslags-Näsby där Täbyborna kör på och av E18 är snart färdigbyggd.
Tre år har bilister, fotgängare och busspendlare tvingats krånglat sig fram genom ombyggnaden av trafikplats Roslags-Näsby vid E18 i Täby. Håll ut, i juni ska det vara helt klart, enligt Trafikverket.

Det kan kännas som att ombyggnaden av trafikplats Roslags-Näsby på E18 har hållit på i evigheter. Men första spadtagen togs 2016.

Året därpå blev det riktigt stökigt när bergknallar skulle sprängas bort och den gamla bron rivas.

Bilisterna har också fått svänga hit och dit när vägar tillfälligt har dragits om.

För att inte tala om busspendlarna som tvingades att slingra sig fram i mörkret med hjälp av brandgula skyltar för att hitta busshållplatserna, särskilt nere på E18.

Trafiksäkerheten för gångtrafikanter var ju också si och så, påtalade Täbyläsarna till Mitt i .

”Har varit lite otydligt”

På Täby kommuns hemsida står det (fortfarande) att trafikplatsen ska invigas i december 2018. Men den bandklippningen frös kanske inne?

– Det har varit otydligt. Vi har pratat om att trafikplatsen skulle tas i drift i december. Alla vägarna är färdiga och provisorierna borta. Men sedan går inte alla arbeten att göra klart under vintern, förklarar Lars Segerman, projektledare på Trafikverket.

Trafikverket: Klart i juni

Men äntligen kan Täbyborna se det så kallade ljuset i tunneln.

– Entreprenadarbetena ska vara klara i maj och slutbesiktningen i juni. I juni kommer det att vara helt klart, säger Lars Segerman.

Ombyggnaden närmar sig alltså slutet. Även om det kanske inte ännu är helt uppenbart för oss som passerar hur nära klart det faktiskt är.

Trafikverket är ansvarig för ombyggnaden, som görs i samarbete med Täby kommun. Lars Segerman säger att trots att det kan se kalt ut runt trafikplatsen är redan en del förberedelser för det slutliga markarbetet påbörjat. Kantsten har börjat sättas.

– Det ska sås gräs och planteras fler träd. Så det är inte helt färdigt.

Från vänster till högertrafik

”Trafikplats Roslags-Näsby vid E18 är byggd för vänstertrafik och byggs om”, står det i presentationen av projektet på Täby kommuns hemsida. På tiden, kan man tänka. Högertrafik har vi ju haft sedan 1967.

Så även om Täbyborna inte kommer att slippa köerna helt förbi Roslags-Näsby trafikplats framöver bör ju steget till en modern väganläggning byggd för högertrafik ändå göra passeringen smidigare.

– Syftet är öka trafiksäkerhet och förbättrad framkomlighet. Men köerna kommer inte försvinna. Under rusningstrafik kommer det tidvis vara kö, säger Lars Segerman.

Trafikplats Roslags-Näsby där Täbyborna kör på och av E18 är snart färdigbyggd.

”Lite begränsningar på bron”

Häromdagen i eftermiddagsrusning var avfarten från E18 i norrgående riktning en mindre flaskhals. Bilister på väg hem från jobbet får köa sig upp genom svängen ett tag till.

– Det är fortfarande lite begränsningar vid bron, konstaterar Lars Segerman.