Min lokala hjälte

Nya rutiner om servicedagar upprör Solnabor

Svericedagarna infaller varannan vecka i 4-timmarpass.
Svericedagarna infaller varannan vecka i 4-timmarpass.
Nya skyltar gällande servicedagar håller på att sättas upp i Solna stad. De nya rutinerna runt parkeringsförbud på gatorna får boende i Järvastaden att rasa.

– Man får känslan av att de har gjort det som krångligt som möjligt, för att kunna lappa så många bilar som möjligt, säger Marie Svensson som är sekreterare i en bostadsrättsförening i Järvastaden.

Marie upplever att det blir krångligt att hålla reda på var och när man inte får stå efter att de nya rutinerna har trätt i kraft. Från Solna stads sida förklarar de att med de nya rutinerna, både ska bli lättare att hitta alternativa parkeringar samtidigt som det blir lättare att hålla rent.

– Honnörsgatan, en sträcka på 400 meter, har blivit uppdelad på hela 5 olika dagar, tider och veckor när det gäller servicedagar. Antingen har någon tänkt jättebra som ingen annan förstår eller så hade de bara otur när de tänkte. Alternativet kan också vara att de slängt ner alla lappar i en låda och sedan dragit lott, säger Marie Svensson.

Solna stad skriver på sin hemsida att servicedag varannan vecka, istället för en gång i månaden som det var tidigare, kan bidra till ett rent och tryggt Solna samtidigt som goda parkeringsförutsättningar säkras. Med det nya systemet för servicedagar ska det bli ett jämnare utbud av parkeringsplatser i staden.

– Jag har förståelse för att det kan uppstå reaktioner nu när gatorna får andra servicepass än vad man tidigare har varit van vid. Men när förändringen har hunnit sätta sig hoppas jag att man ser fördelarna med det nya systemet, säger Andreas Evestedt som är stadsmiljöchef i Solna stad.

Servicepassen får nu kortare tider jämfört med tidigare och fördelas mer mellan olika gator och delar av gator inom ett område. Andreas menar att det blir bättre tillgång till parkering i ett område när service av gatorna pågår i ett annat.

– Det nya upplägget för servicedagar är en viktig del i arbetet för ett rent, snyggt och tryggt Solna. Nu blir det möjligt att sopa gatorna rena oftare och få undan snön på vintern. Samtidigt blir det enklare att hitta en annan parkering när service av gatorna pågår i ett område, säger Andreas Evestedt.

– Jag upplever inte att det har blivit lättare att hitta parkeringsplats utan bara svårare att hålla reda på var man får stå och när. Det där känns bara oseriöst, avslutar Marie Svensson.

Omskyltningen beräknas vara helt klart till sommaren 2017.

 

Läs mer:
200 000 ton grus ska upp från gatorna