Nu saltsopas cykelvägar på Lidingö

Snöröjning på Lidingö. Roger Jansson
Roger Jansson plogar och sandar norra Lidingös gång- och cykelvägar.
Säsongens första snö har fallit över Lidingö och så också sanden på vägarna. Nytt för i år är att cykelvägar även saltsopas.

I går, söndag, blev det tio timmars arbete. I dag blir det rätt många timmar igen. Trots att Roger Jansson bor i Roslagen har han efter några år lärt sig att hitta rätt bland gång- och cykelvägarna på Lidingö.

– Det sitter här, säger han och pekar på huvudet.

Natten till lördag kom vinterväghållningen på Lidingö igång ordentligt för säsongen. Då gjordes en så kallad huvudsandning över hela ön. Nytt för i år är att kommunen även saltsopar cykelvägar för att hålla dem isfria. Det gäller från Grönstakorset, det vill säga korsningen Grönstavägen-Norra Kungsvägen, ut med Norra Kungsvägen, ut med Islinge hamnväg och ända över till Ropsten. Samma sak gäller utmed Lidingöbanan, Baggeby gård och ned till Aga. Något som har fungerat över förväntan, enligt gatuförvaltare Michael Frölund.

Varför saltsopar ni cykelvägarna?

– Det har varit påtryckningar från alla håll och kanter. Det har gjorts i Stockholm i över tre års tid och många kommuner som hakar på det här. Fördelen är att du får gång- och cykelvägar med i stort sett bara asfalt. Saltlaken gör fryspunkten blir lägre.

Hur tycker du att vinterväghållningen fungerar på Lidingö? Hör gärna av dig till julia.burman@mitti.se!