”Sämre vägar än i Warszawa efter kommunismen”

Päivi Karlsson är less på potthål i Väsby
Päivi Karlsson är less på potthål i Väsby.
Päivi Karlsson har fått nog av potthål och tycker att kommunens svar inte håller.

– De beskriver bara problemet, men vad ska de göra åt det?

Päivi Karlsson blev bekymrad över att se bilister sicksacka mellan potthålen på Väsbys gator eller ännu värre – köra ner. Så hon startade en diskussionstråd på Facebook.

Framförallt har hon reagerat på vägarnas skick kring Bredden.

– Det känns inte tryggt – det är ett stort problem för trafiksäkerheten. Kommunen borde värna om medborgarnas trygghet. Det är så många som trafikerar våra vägar och hålen blir bara fler, säger Päivi Karlsson.

Efter att diskussioner om potthål tagit fart i sociala media gick kommunen ut med information om hur de arbetar med problemet, att de inväntar torrare väder innan de kan utföra en bättre reparation av hålen. Men Päivi är inte nöjd med svaret.

– De beskriver bara problemet, men vad ska de göra åt det? Man kan fylla hålen med större grus och småsten i väntan på att de kan lägga ny asfalt. Det minsta man kan göra är att sätta upp varningskoner om man nu vet att vägarna är i dåligt skick.

Päivi berättar om att hon för 25 år sen reste mellan Gdansk och Warszawa och reagerade på hur dåligt skick vägarna var i.

– Då undrade jag hur vägarna kunde vara i så dåligt skick och tänkte att det var ett arv efter kommunismen. Nu tycker jag faktiskt att vägarna i Väsby är i ännu sämre skick än de var i Polen då. Syftet är väl att våra vägar ska vara körbara?

Rickard Widblom på gatukontoret håller med om att det är mycket potthål över hela landet men inte att det skulle vara mer i Väsby – eller mer i år än något annat år.

– Vi lagar hål så fort vi få in en felanmälan. Men innan det är vår får vi hålla oss med kall asfalt och det håller inte lika länge. Vi lagar och någon vecka senare är hålet där igen, säger Rickard Widblom som är chef för driftenheten på gatukontoret.

Han tror att många Väsbybor reagerar för att att våren kommit ovanligt sent och vintern varit lång i år.

– Vi kan inte göra något åt årstiderna. Jag förstår åsikterna men vi gör vårt bästa. Nu när solen tittar fram kan vi göra mer bestående lagningar.