Min lokala hjälte

Signalfel vid bro skapade oro i trafiken

Ett signalfel skapa oro i trafiken på Nockebybron.
Ett signalfel skapade oro i trafiken på Nockebybron.
Ett signalfel inträffade på Nockebybron sent på söndagskvällen.
Lamporna indikerade att en broöppning var på gång, men när inget hände rullade trafiken över trots rödljus.
– Det kändes riktigt olustigt, säger en förare som var där.

Vid 22-tiden på söndagskvällen började trafikljusen på Nockebybron av oklar anledning att lysa rött. Och till många trafikanters stora förvåning fortsatte trafikljusen att lysa rött, trots att bron inte öppnades och att ingen båt var i sikte.

En person som Mitt i varit i kontakt med berättar om förvirringen som uppstod på platsen.

– Jag kom från Drottningholm och skulle in mot Nockeby, och såg att det var kö på båda sidor om bron eftersom det lyste rött. Men inga bommar gick ner och ingen båt kom, så efter 20 minuter började trafiken att rulla ändå. Det kändes väldigt olustigt, eftersom rött ju på något vis indikerar fara, och man vill ju inte hamna i plurret med bilen. Jag kom att tänka på Tjörnbrokatastrofen, säger personen till Mitt i.

Enligt Trafikverket vet man fortfarande inte vad signalfelet i söndags berodde på, men de menar att det inte ska ha varit någon fara för trafikanterna, och att felet åtgärdades snabbt.

– Vi har noterat att det var ett signalfel på bron från klockan 22 och fram till strax efter midnatt, men vi vet inte varför, säger Beisi Sundin, presskommunikatör på trafikverket.

Förare på plats förstod inte vad som hänt och började köra mot rött eftersom de inte fick besked från er om vad som hänt. Hur ser ni på det?

– Vi hade en vägassistansbil på plats efter ungefär en halvtimme för att förtydliga vad som gällde. Inga båtar skulle komma vid den tiden och bron skulle aldrig öppnas, så det var aldrig någon fara för trafikanterna, säger Beisi Sundin.

En del förare var oroliga för att köra i vattnet i samband med händelsen. Är det inte viktigt att signalsystemen på broar fungerar?

– Det är givetvis väldigt viktigt att det här ska fungera, och det ska inte hända igen. Signalerna måste fungera, så är det.

 

Fakta

Tjörnbrokatastrofen

Den 18 januari 1980 rasade delar av Tjörnbron efter att ha blivit påkört ett fartyg. Trots att fartygsbesättningen försökte slå larm lyckades inte myndigheterna stoppa trafiken, och sju fordon, som inte noterade att bron försvunnit på grund av mörkret, störtade 40 meter ner i vattnet. Åtta personer omkom.