ANNONS

Dags för skolstart – då blir det fler fartkontroller i Norrort

Fartkotroll
Mellan den 19 och 25 augusti pågår EU:s nationella trafikvecka.
Den här veckan börjar höstterminen i många kommuner i Norrort – och då sätter polisen in extra fartkontroller runt skolor och förskolor.
– Det är många nya barn som börjar skolan nu, och de har kanske inte lärt sig hur man beter sig i trafiken, säger Göran Bylund på Stockholmspolisen.
ANNONS

Mellan den 19 och 25 augusti pågår EU:s nationella trafikvecka. Den här gången är det framför allt fokus på fartkontroller på sträckor med lägre hastigheter.

– Det är många nya barn som börjar skolan nu, och de har kanske inte lärt sig hur man beter sig i trafiken. Dessa, och andra oskyddade trafikanter, måste vi arbeta med att skydda, säger Göran Bylund på trafiksektionen hos polisen i region Stockholm.

Aggressivt körsätt

Arbetet planeras och utförs av respektive närpolisområde. Förutom ett antal inplanerade insatser – till exempel fartkontroller – kommer polisen lägga alla extra resurser på trafiken den här veckan, berättar Alexander Antonian, kommunpolis i Danderyd.

– Det innebär att om en patrull får en ledig stund ska de fokusera på trafikövervakning.

E18 kan bli en sådan plats – där kör många för fort, berättar Alexander Antonian. Och det är inte bara hastigheten som är ett problem.

– Många har ett aggressivt körsätt och ligger för nära, säger han.

Räddar liv

Enligt Trafikverket skulle det spara 15 liv per år om medelhastigheten minskar med en kilometer i timmen.

– Även små hastighetsöverträdelser påverkar trafiksäkerheten och det vill vi uppmärksamma med trafikveckan, säger Ursula Edström, trafikstrateg på polisen, i ett pressmeddelande.

ANNONS