Slipp böter – tvätta av registreringskylten

Polisen uppmanar att tvätta registreringsskylt
Smutsig registreringsskylt kan bli böter på 1500 kronor.
Tre bilförare rapporterades för smutsiga registreringsskyltar när polisen hade trafikövervakning. Onödiga böter, menar polisen på deras Facebooksida.

I början av veckan genomförde polisen från Farsta, Haninge och Huddinge en trafikövervakning vid riksväg 73. Efter två dagar rapporterades 118 fortkörningar, 25 kökort omhändertogs, en bil avskyltades, en person omhändertogs och tre rapporterades för oläsliga registreringsskyltar.

”Se till att torka av dem så slipper du böter för något som tar 20 sekunder att åtgärda.” skriver Stockholms trafikpolis på sin Facebooksida.

Som förare är du ansvarig för att registreringsskylten på bilen är synlig. Syns inte registreringsnumret på bilen till exempel av smuts eller snö, gäller böter på 1500 kronor – samma som om du skulle sakna skylt helt.

Men alla är inte nöjda med uppmaningen: ”..att bötfälla för smutsig regplåt får ni tumme ner för. Skillnad skulle va om det va sommar och vägarna va tvättade. Känns lite larvigt.. bättre att ge ut en varning.” skriver en person.

Men trafikpolisen anser inte att det borde vara någon svårare uppgift för bilförarna att hålla rent.

Tar man ett varv runt bilen innan man kör så borde man se att skyltarna är oläsliga och då får man torka av dem! Kan ju även vara bra att ta varvet runt för att se att bilen inte har några brister som kan påverka körningen”, svarar de den missnöjda personen.