Snart klart var arbetstunneln hamnar

Väntan har varit lång – men snart ges besked var arbetstunnelns mynning till stationen Hammarby kanal kommer att ligga.
Väntan har varit lång – men snart ges besked var arbetstunnelns mynning till stationen Hammarby kanal kommer att ligga.
Snart kommer beskedet var öppningen till tunnelbanans omstridda arbetstunnel kommer att ligga. Och hur Söders nya tunnelbaneéntrerna ska se ut.

Nu är det klart. Onsdagen den 9 november börjar det nya samrådet för den nya tunnelbanans blå linje mellan Kungsträdgården och Nacka, där två stationer ligger i Södermalms stadsdelsområde – Sofia och Hammarby kanal.

Då kommer samtidigt det efterlängtade beskedet var öppningen till den omstridda arbetstunneln kommer att hamna för stationen Hammarby kanal. Alternativen som det står mellan är: Lilla Blecktornsparken, med utfart direkt på Ringvägen, Hammarby fabriksväg, Luma i Hammarby sjöstad och Londonviadukten.

Arbetstunneln är kontroversiell eftersom den innebär att lastbilstrafiken i området där den hamnar kommer att öka markant, vilket har oroat närboende.

Birgitta Westin, som bor på Södermalm, är en av dem som ställt sig kritisk till om den skulle hamna vid Lilla Blecktornsparken.

– Det kommer att bli trångt, med tanke på trafiken som kommer att ledas om när Slussen byggs om. Att köra genom stan med bergsmassor är så dumt. Det är bättre att lägga arbetstunneln utanför bebyggelsen, vid Londonviadukten eller ännu hellre utanför tullarna vid Hammarby Fabriksväg, har hon tidigare sagt till Mitt i.

Vid det nya samrådet kommer också skisserna på stationsentréerna presenteras. Dessutom ska förvaltningen för utbyggd tunnelbana bjuda på tre korta filmer om utbyggnaden.

I samband med samrådet bjuds det in till fyra öppna hus, där man kan få mer information, se kartor och möta och ställa frågor till de som jobbar med utbyggnaden av tunnelbanan, se faktarutan nedan.

Samrådet avslutas den 8 december och planen ställs därefter ut för granskning. Byggstart beräknas till 2017/2018. Den nya tunnelbanan ska rulla runt år 2025.

Fakta

Här hålls öppet hus

Tisdag 15 november, kl. 15–19, Ersta konferens, Erstagatan 1K, Södermalm.

Måndag 21 november, kl. 15–19, restaurang EnArena Globen, Palmfeltsvägen 1.

Tisdag 29 november, kl. 15–19, Quality Hotel Nacka, Värmdövägen 84, Sickla.

Torsdag 1 december, kl. 15–19, Fryshuset, lokal Klubben, Mårtensdalsgatan 6, Hammarby sjöstad.

Källa: Förvaltningen för utbyggd tunnelbana