Min lokala hjälte

Snöovädret i Stockholm: Trafikläget just nu

buss
Buss.
Håll huvudet kallt i morgonrusningen, snöovädret ger förseningar främst i busstrafiken på många håll i länet. I innerstaden har busslinjer ställts in helt på grund av halkan. Kör du bil? Ta det försiktigt. Flera olyckor har rapporterats på länets vägar.

Snöröjningen har gått betydligt bättre denna gång än under snöovädret i november. Det beror att det snöade på natten denna gång, vilket gjorde att snöröjarna inte stördes av trafik. Dessutom har betydligt mindre snö fallit – cirka 20 centimeter hittills, att jämföra med 40 centimeter på ett dygn i november.

– I innerstaden har vi gjort två genomplogningar under natten. Det ser bra ut, framför allt har vi satsat på gator där stombussar går och på stråk till och från sjukhus och vårdhem. Hur läget är i ytterstan har jag ingen klar bild av än, mer än att arbete pågår, säger Anders Porelius, pressansvarig vid trafikkontoret i Stockholm.

Men trots plogandet var det många försenade och inställda bussar i Stockholm och resten av länet under morgonen (se hur din buss drabbas nedan). Det beror på halkan.

– Busstrafiken drabbas i princip med förseningar överallt, säger Thomas Silvander på SL:s pressjour.

I Stockholms innerstad har alla busslinjer utom stomlinjerna, buss 1,2,3 och 4, ställts in under morgonen. De långa bussarna ersätts på grund av vädret av korta bussar. Det betyder dock inte tätare turer och stockholmare får ha tålamod under morgontimmarna.

– Man kör så mycket man kan. Prognosen är att det ska vara som vanligt efter rusningen, någon gång på förmiddagen ska innerstadsbussarna gå som vanligt, säger Thomas Silvander.

Tunnelbanan liksom pendeltåg, lokalbana och spårvagn uppges inte påverkas av snöovädret.

Om snöandet fortsätter under dagen kommer Stockholms trafikkontor att ta beslut om utlassning av snö, och tippning i sjöar. Det är dock något man hoppas slippa, eftersom är en stor påfrestning för miljön när mängder av lastbilar står på tomgång och släpper ut avgaser.

På SMHI är prognosen att snöfallet upphör på förmiddagen.

– Det snöande som ligger på nu i Stockholm drar bort under dagen. I kväll ser det ut att bli snöbyar längs Upplandskusten, men de når troligen inte Stockholm. I morgon kommer en mer nordlig vind med snöbyar och då kan det hända att snön drar in över Stockholm igen. På fredag blir det klart och kallt, säger Kristin Hallberg, meteorolog vid SMHI.

Halt underlag gör de besvärligt för de som väljer bilen. Från midnatt till åtta på onsdagsmorgonen hade polisen uppgifter om tio trafikolyckor in från länet. Inga allvarliga personskador har dock rapporterats in.

Texten uppdateras

 

Fakta

Läget i busstrafiken

Haninge: L839 inställd mellan Hotellbryggan – Smådalarö i båda riktningar pga halka. Övriga linje förseningar på upp till 10 minuter på grund av halka.
Huddinge/Botkyrka: förseningar och oregelbunden trafik pga. halka
Huddinge/Botkyrka: linje 727 och 729 är inställda pga. halka
Innerstan: endast stomlinjerna trafikeras. Övriga linjer är inställda pga. rådande väderlek
Järfälla: Förseningar och oregelbunden trafik pga. halka.
Järfälla: Linje:178 från Jakobsbergs station kraftiga förseningar PGA tidigare stopp vid Helenelund station
Nacka/Värmdö: linje 426, 461, 462 och 463 trafikeras med taxi 
Norrtälje: Förseningar och oregelbunden trafik pga. halka.
Nynäshamn: Förseningar på upp till 10 minuter på grund av halka.
Södertälje: Förseningar och oregelbunden trafik pga. halka 
Tyresö: Förseningar på upp till 10 minuter på grund av halka.
Täby: Förseningar och oregelbunden trafik pga. halka.
Vallentuna: Förseningar och oregelbunden trafik pga. halka.
Vaxholm: Förseningar och oregelbunden trafik pga. halka.
Åkersberga: Förseningar och oregelbunden trafik pga. halka.