Just nu: Blåbussarna går igen

Bussen fick minst sagt problem att ta sig fram vid Hornstull på förmiddagen.
Bussen fick minst sagt problem att ta sig fram vid Hornstull på förmiddagen.
Svårt att ta sig fram på Nytorgsgatan på eftermiddagen.
Svårt att ta sig fram på Nytorgsgatan på eftermiddagen.
Tvärbanan drogs med förseningar under morgonen.
Tvärbanan drogs med förseningar under morgonen.
Halka, avåkningar och svårt att ta sig fram. I stort sett alla bussar har varit inställda i snöovädret. Men under eftermiddagen har blåbussarna börjat gå igen.

Uppdaterad: 14.14

Snöovädret har skapat kaos på många platser i innerstan under dagen. Från flera platser vittnas det om allt från bussar som fastnat i snön till fotgängare som drattat på ändan i halkan. De flesta bussarna var inställda i innerstan på förmiddagen.

”Majoriteten av busstrafiken helt inställd tillsvidare på grund av rådande väderlek. Trafiken kommer löpande att återupptas i begränsad omfattning med prio på stomlinjebussar 1, 2, 3 och 4.”, skrev SL på sin hemsida vid 12.25.

Vid 14.15 hade stombussarna börjat gå igen, dock med andra körvägar än normalt: ”Nu går stombussarna igen, men inte sina vanliga vägar. ”Stomlinjerna 1-4 körs, med omlagda körvägar och oregelbunden trafik. Övriga linjer är indragna på grund av rådande väderläge.” skriver SL på sin hemsida klockan 14.15.

Enligt Anders Porelius, pressansvarig på trafikkontoret, arbetar stadens snöplogar för fullt för att försöka göra gatorna framkomliga. Och det är innerstan som prioriteras först.

– Vi prioriterar stråken där stombussarna kör. Men också infarter in och ut från sjukhus och gator där ambulans och polis behöver köra, samt gator där äldreomsorg och skolor finns, säger han.

Infartsvägar in till innerstan tas också först.

– Vi har full förståelse för att man upplever att gator inte har skottats, men gatorna har skottats även om det inte kanske ser ut så. Det snöar ju efter plogbilarna också, säger Anders Porelius.

Enligt SMHI ska det fortsätta snöa under dagen, ytterligare 5-10 cm. Men till kvällen och natten drar snöfallet bort åt nordväst. Imorgon väntas endast någon lokal snöby.

LÄS MER: ”Så tar du dig hem i snökaoset”