Sollentuna står för årets cykelprestation

Moa Rasmusson (L), avdelningschef Henrik Axelsson och projektledare Malin Berger.
Moa Rasmusson (L), avdelningschef Henrik Axelsson och projektledare Malin Berger.
Med 9000 åtgärdade meter och ett ambitiöst långsiktigt arbete står
Sollentuna kommun för det senaste årets cykelprestation.
– Om alla kommuner arbetade lika bra som Sollentuna skulle vi bli klara på 3 år istället för 13, säger landstingrådet Gustav Hemming (C).

Idag presenteras det regionala cykelbokslutet för 2016.

Bakom bokslutet står landstinget, länsstyrelsen och Trafikverket region Stockholm, och syftet är att följa upp den regionala cykelplanen som ska ge länet 850 kilometer högklassiga cykelstråk fram till år 2030.

Det senaste årets vinnare, som är den andra sedan priset instiftades i sin nuvarande form, är Sollentuna kommun.

– Sollentuna är ett mycket starkt exempel. Om alla kommuner arbetade lika bra som Sollentuna skulle vi bli klara på 3 år istället för 13, säger Gustav Hemming (C), miljö, skärgårds och regionplaneringslandstingråd, till Mitt i Sollentuna.

Under 2016 har totalt 40 km av planens 850 km åtgärdats. 9 av dessa ligger inom Sollentuna kommun, och står nu klara. Gustav Hemming berättar att Sollentuna ofta lyfts fram som ett gott exempel i dialog med andra kommuner.

Nu hoppas han att utmärkelsen och uppmärksammandet av Sollentunas arbete ska få ringar på vattnet.

– Förhoppningen är att fler kommuner ska känna sig sporrade att göra ännu mer, säger Gustav Hemming.

Sollentunas cykelplan får beröm av bloggprofil

Malin Berger på trafik- och fastighetskontoret i Sollentuna kommun är projektledare för arbetet med kommunens cykelplan.

Hon ser utmärkelsen som ett kvitto på att de har gjort ett gott arbete.

– Det är såklart fantastiskt roligt. Det ligger i linje med vår ambition att vara en del i omställningen till en bättre infrastruktur för cyklister, säger hon till Mitt i Sollentuna.

Hon hoppas också att fler Sollentunabor ska få upp ögonen för Sollentunas cykelvägar – och i förlängningen oftare välja cykeln som transportmedel.

Men bara för att de 9000 metrarna av regionala pendlingsstråk i Sollentuna är klara finns ingen tid att luta sig tillbaka.

– Det finns fortfarande mycket att göra inom kommunen, både genom att rusta upp och bygga ut det lokala cykelvägnätet, säger Malin Berger.

Sollentuna med i cykelsamarbete

Stockholms läns cykelsamordnare Björn Sax Kaijser, som tidigare arbetat med just dessa frågor på Sollentuna kommun, bekräftar bilden av ett gott arbete.

– Det är jätteroligt att se att Sollentuna får den här utmärkelsen, det är resultatet av ett långsiktigt arbete som började i samband med att kommunens nuvarande cykelplan togs fram 2013-2014, säger Björn Sax Kaijser och fortsätter:

– En framgångsfaktor är att Sollentuna har synkat sin kommunala cykelplan med den regionala planen på ett väldigt bra sätt, säger Björn Sax Kaijser och poängterar samtidigt att hans tidigare tjänst i Sollentuna kommun inte har någon påverkan på juryns val.