Min lokala hjälte

Spångapolisen prioriterar bilbränder framför fartdårar

bilbrand
I Spånga-Tensta har man de senaste åren arbetat förebyggande mot trafikbrott. Istället för trafikkontroller har resurserna lagts på att få bort bilar som annars skulle brännas.

Mitt i avslöjar idag att betydligt färre har åkt fast för rattfylla och fortkörning sedan de lokala trafikpoliserna försvann för ungefär ett år sedan. Minskningen i Spånga-Tensta kan enligt kommunpolisen ha många olika orsaker.

– Just rattfylla är ett upptäcktsbrott, så hur många som åker fast beror ju på hur många kontroller man har. Sen har inte vi något stort problem med rattfylla i Järva. Det finns inget Systembolag och många använder helt enkelt inte alkohol, säger Frida Nordlöf, kommunpolis i Spånga-Tensta.

Hur ofta de gör trafikkontroller har hon inga siffror på, utan gruppcheferna bestämmer själva hur de vill lägga upp sina pass. Enligt Frida Nordlöf har polisen i Järva valt att arbeta mer förebyggande, genom att plocka bort bilar som står felparkerade nära husfasader och som har stora skulder.

För två år sedan kom en ny lag som gjorde det lättare för polisen att ta bort bilar som ägs av såkallade bilmålvakter, sedan dess har polisen i Järva samlat in sådana bilar varje vecka.

– Vi har tagit bort 560 bilar sedan dess. De här bilarna är ofta inblandade i andra typer av trafikbrott eftersom de som kör bilarna inte är så rädda om dem. Vårdslös körning på gångbana har minskat och så undviker vi att folk som inte har körkort kör bilarna, säger Frida Nordlöf.