Min lokala hjälte

Staden vill ha regionalt lånecykelsystem

Lånecykelsystemet ska upphandlas igen.
Lånecykelsystemet ska upphandlas igen.
Låna en cykel på Östermalm – lämna den i Täby.
Det kan bli verklighet i framtiden då staden nu vill verka för ett regionalt lånecykelsystem, kan Mitt i avslöja.

Det officiella lånecykelsystemet i Stockholms stad heter Citybikes. Systemet är ett samarbete mellan Stockholms stad och företaget Clear Channel och lånecyklarna går att hitta på drygt 140 stationer runt om i staden.

Men systemet har brister. Den som vill cykla till en annan kommun i Stockholm, eller använda sitt cykelkort för att låna en cykel där, får det svårt. Citybikes finns nämligen bara i Stockholms kommun.

Det vill politikerna nu ändra på, kan Mitt i avslöja. I nästa års budget kommer det föreslås att trafikkontoret ”ska verka för ett regionalt system för lånecyklar”.

– Vår önskan är att vi skulle kunna ordna ett system i hela Stockholmsregionen som binder ihop det hela och gör det enklare för cyklisten, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Trafikkontoret ska nu undersöka om det rent lagligt är möjligt att skapa ett gemensamt system. Men fler ändringar i lånesystemet är att vänta, enligt Daniel Helldén. Det tioåriga avtalet med Citybikes går nämligen ut nästa år och en ny upphandling ska ske.

Om det blir Citybikes som fortsätter eller ett nytt företag går inte att säga än, enligt honom. Men Citybikes har fått kritik under åren som gått, exempelvis för att ställen ofta är fulla och det därför inte går att lämna sin cykel.

– Vi har nu tio års erfarenhet av att titta på andra system och hur de är uppbyggda. I Köpenhamn kan man exempelvis ställa ifrån sig cykeln bredvid stället som automatiskt känner av att man lämnat den. Vad det landar i hur systemet konstrueras återstår att se, säger Daniel Helldén.