KD går till val på att skippa skip-stop

Magnus Ramstrand (KD), kommunalråd i Sollentuna, har drivit på för att överge skip stop.
Magnus Ramstrand (KD), kommunalråd i Sollentuna, har drivit på för att överge skip stop.
Kristdemokraterna i Stockholms län och stad går till val på att skrota skip stop-modellen på pendeltågen.
Det beslutade partiet på en extrastämma på igår kväll.

Beslutet att införa skip stop på pendeltåget har fått starkt kritik på många håll i länet.

På kommunnivå har flera allianspartier försökt få sina partikollegor i landstinget att backa. Men nu har Kristdemokraterna som första alliansparti i landstinget tagit ställning emot, och på en extrainsatt stämma på måndagskvällen beslutade KD i Stockholms län och stad att gå till val 2018 på att skrota skip stop-modellen – med undantag för linjen mot Nynäshamn.

– Det är oerhört glädjande att vi har kunnat enas i den här frågan, säger Magnus Ramstrand (KD).

Som kommunalråd i Sollentuna har han sett hur en stor andel av befolkningen i kommunen har drabbats negativt sedan modellen infördes, och tillsammans med KD Huddinge vädjade han till sina partikollegor på stämman igår.

– Det berör 30 000 människor i den norra delen av Sollentuna, och det här är en ödesfråga om vi ska kunna utveckla våra boendemiljöer. Pendeltågstrafiken får inte fallera, säger han.

På vissa sträckor fungerar skip stop dock bra, men på överlag är bristerna för stora och vinsterna för små, anser KD.

– Vi har snabbtåg på Roslagsbanan sedan många år och de nya linjerna för Nynäshamns pendlare är uppskattade av de flesta. Men när barn, äldre och personer med funktionsnedsättningar får svårt att resa med kollektivtrafiken på grund av trängseln inser vi att vi behöver backa där skip-stop inte fungerar tillräckligt bra, säger Karl Henriksson, ordförande i landstingets beredning för trafikplanering, i ett pressmeddelande.

Även KD Solna gläds åt beslutet att ta ställning emot skip stop.

– Skip-stop kom inte att fungera som det var tänkt. Istället för små restidsvinster för resenärer långt ut i systemet har vi nu en situation där folk nära stan tvingas vänta längre än vad resan tar. Det är helt oacceptabelt. För mig är det högsta prioritet att Solnabornas pendeltågstrafik återgår till det normala, säger Samuel Klippfalk (KD), kommunalråd i Solna.