Min lokala hjälte

Här kan nya t-stationen hamna – om den byggs

Den nya stationen. Bebyggelsen på västra sidan är endast en vision.
Den nya stationen. Bebyggelsen på västra sidan är endast en vision.
Hagalunds industiområde.
Hagalunds industiområde.
Än är det inte klubbat och klart att det blir en extra station vid Hagalunds industriområde. Men för att kunna få med den så planerar landstinget för ett ja. Om stationen byggs hamnar uppgångarna på var sida om järnvägen.

Nu finns ett färdigt förslag för hur en framtida station vid Hagalunds industriområde skulle kunna se ut. Att det blir en extra station är ännu inte klubbat, men för att den över huvud taget ska kunna bli möjlighet måste man jobba med planen som om att det blir av, menar Malin Harders, projektchef för utbyggnaden till Arenastaden.

– Gör man det senare skulle det innebära ökade kostnader. Genom att jobba fram en lösning samtidigt som vi jobbar med övriga gula linjen spar vi både tid och pengar, säger hon.

Landstingets konsulter har därför skissat fram ett förslag på stationsläge och var tunnelbaneuppgångarna skulle hamna. Planerna ska presenteras i ett utökat samråd mellan den 9-22 januari, där de närmast berörda får tycka till. Ungefär 870 hushåll, framförallt i Hagalund, kan vänta sig ett utskick om detta.

Men redan nu kan Lokaltidningen Mitt i Solna berätta mer om planerna. I förslaget hamnar den framtida stationen ungefär under järnvägsspåren.

– Stationen ligger djupt under järnvägen, med en uppgång på vardera sida. Den ena uppgången, på den östra sidan, blir på Gelbgjutarevägen. Uppgången på den västra sidan hamnar i ett ännu obebyggt område mellan järnvägen och Solnavägen, säger Malin Harders.

Idag finns varken mycket bebyggelse eller boende i området, men det ska det bli ändring på i framtiden. Därför behövs den nya tunnelbanestationen.

– Solna stad har planer på att exploatera området mer i framtiden, säger Malin Harders.

De andra nya tunnelbanestationerna utsmyckas med ny konst. Hur blir det på den här stationen?

– Vi har inte anlitat någon konstnär för just den här station som för de andra. Men visst ska det bli konst även här, men just nu vet vi inte hur det blir eller vem som står för det, säger Malin Harders.