Min lokala hjälte

Stopp för cykelpendlarna i Vasastan

David Sennerstrand vill kunna fortsätta ta med sin cykel när Citybanan öppnar.
David Sennerstrand vill kunna fortsätta ta med sin cykel när Citybanan öppnar.
När Citypendeln vid Odenplan öppnar förbjuds cyklar på stationen. Då blir det krångligare att cykelpendla från Vasastan.
David Sennerstrand bor i närheten och kan i dag ta med sig hojen på Karlbergs station. Nästa år är det slut med det.
– Det är ett obegripligt beslut, säger han.

Han bor vid Odenplan, jobbar som frilansande skådespelare och har uppdrag både här i stan och runtom i Sverige. Att ta med den hopfällbara cykeln på tåget är hans räddning, ett sätt att få ner restiderna till rimliga proportioner. Som när han jobbade några kilometer utanför Uppsala.

– Utan cykel tog det fyra och en halv timme tur och retur med anslutningsbuss från Uppsala central. Med cykeln var jag nere på två timmar och 40 minuter. Då blir kollektivtrafiken så mycket mer effektiv. Det är därför jag blir så arg.

Det han syftar på är SL:s och landstingets beslut att inte tillåta cyklar på Citypendeln från nya station Odenplan när den öppnar nästa sommar, något som i dag är möjligt från Karlbergs station.

”Du som tagit med dig cykeln till och från Karlberg behöver tänka om. Station Odenplan är inte anpassad för resenärer med cykel.” Så står det på landstingets hemsida.

När vi ringer Anders Sköld, programledare för Citybanan, och frågar varför säger han att många undrat samma sak. Sedan ber han att få mejla ett närmare svar och hänvisar då till SL:s regler för cykel i tunnelbana (se faktarutan). När vi undrar om det går att ändra på reglerna blir svaret att SL inte ser någon sådan möjlighet eftersom pendeltåg och tunnelbana är så tätt sammanlänkade på Odenplan.

Och cykel är som bekant helt förbjudet i tunnelbanan.

– Det är nog unikt att det är så strängt i Sverige, säger David Sennerstrand, som gjort många tågluffar runtom i Europa med cykel och bloggar om cykling.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén konstaterar att det blir en försämring för cykelpendlande stockholmare som ska till eller från innerstan. De närmaste pendelstationerna som tillåter cykel blir Solna eller Sundbyberg norrut och Stockholm Syd söderut.

– Det är en klar försämring för cykelinfrastrukturen i Stockholm. På pendeln har man kunnat ha med cykel utom från Centralen, dock ej i rusningstid och helger. Jag har svårt att se att man inte ska kunna lösa det. Vi har ju som mål att utöka cykeltrafiken kraftigt. Då ska man ju inte försämra.

Kommer du att agera i frågan?

– Jag gör det redan. Jag brukar säga till Tamsons att det här måste lösas. Och i landstinget håller Centerns Gustav Hemming med. Men ingenting händer, jag har i alla fall inte fått någon signal som tyder på att de löst det. Så här kan vi inte ha det.

När vi efter flera dagar får tag i trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons är han positiv, dock utan att vilja lova något.

– Min horisont har hittills legat på att vi ska hålla tidplanen för Citybanan. Men i takt med att det landar är det rimligt att vi tittar på hur alla på bästa sätt ska kunna fortsätta pendla.

Vad betyder det konkret?

– Att vi ska titta på det. Sedan måste vi se på vad det kräver i teknik, gestaltning, säkerhet och annat. Det där vill jag försöka ha ett bra svar på. Det kanske inte blir möjligt att lösa problemet redan på premiärdagen men kanske lite senare. Självklart ska vi försöka lösa de eventuella knutar som finns.

Fakta

… men i Köpenhamn går det bra

Köpenhamn: Cykeln på pendeltåget går bra utom från Nørreport station. I tunnelbanan utanför rusningstid och på bussar om det finns plats.

New York: Cykel ok på tunnelbanan. På bussen gäller hopfällbar cykel.

Wien: Cykel tillåtet alla tider på pendeln och utanför rusningstid på tunnelbanan.

Amsterdam: cykeln i tunnelbanan går bra utanför rusningstid men inte på spårvagnar och på bussar tillåts bara hopfällbara cyklar.

Stockholm: Cykel kan tas på pendeln utanför rusningstid men inte från Centralen. Från nästa år inte heller från Odenplan. Endast hopfällbara cyklar och sparkcyklar får tas på bussar, tunnelbana och lokaltåg. På Saltsjöbanan får cykel tas med vissa tider. På SJ:s tåg tillåts bara hopfällbara cyklar. Cyklar tillåts inte på Arlanda.