Efter 57 år – nu byts rulltrapporna i Farsta

Rulltrapporna stannade i snitt varannan dag under vintern. Nu byts de ut.
Rulltrapporna stannade i snitt varannan dag under vintern. Nu byts de ut.
Rulltrapporna vid tunnelbanan i Farsta har hängt med sen 1960. Men på slutet har det gått knackigt. Nu byts de ut – arbetet ska vara klart i oktober.

Tandproblem kan drabba vilken 57-åring som helst. Trasiga eller saknade tänder var också den vanligaste orsaken till att rulltrapporna i Farsta stod still i snitt varannan dag under vintern.

– Ett stort bekymmer vintertid är gruskorn som är just i den storlek att de fastnar mellan rulltrappans tänder. Det ställer till en hel del, säger Claes Keisu, presskommunikatör på landstingets trafikförvaltning.

Nu ska båda rulltrapporna bytas ut. Det har enligt SL inte gjorts sen de invigdes i december 1960 – när stationen var helt ny.

Arbetet med den ena trappan är redan igång och beräknas vara klart i slutet av maj. Därefter väntar sommaruppehåll innan nästa byts ut i september-oktober.

Kommer inte nya rulltrappor ha samma problem med grus?

– Det problemet kommer säkert att finnas kvar men förhoppningsvis är de nya rulltrapporna lite mer robusta, säger Claes Keisu.

Landstingets trafikförvaltning har avsatt 1,5 miljarder till nya rulltrappor i SL-trafiken. De senaste tre åren har 61 stycken bytts ut. Arbetet beräknas pågå en bit in på 2020-talet med en takt på ungefär 25 om året.

Den normala livslängden för en rulltrappa är cirka 30 år.

Fakta

Stopp i rulltrappan – station för station

Farsta 75

Farsta strand 20

Hökarängen 5

Gubbängen 2

Tallkrogen 0

*perioden november-mars

Källa: SLL