Stulna nummerplåtar inget för vägtullssmitare

Allt fler nummerplåtar efterlyses. Men polisen tror inte att de används i någon större utsträckning för att slippa trängselskatten.
Allt fler nummerplåtar efterlyses. Men polisen tror inte att de används i någon större utsträckning för att slippa trängselskatten.
Allt fler nummerplåtar försvinner i Stockholm. De flesta plåtarna som stjäls används för organiserad brottslighet.

– Det är en liten del som kommer från dem som vill slippa vägtullarna, säger Jan-Erik Heed vid Citypolisen.

Sedan 2006 har det skett en stadig ökning av antalet registreringsskyltar som efterlyses av polisen. Men det är långt ifrån alla försvunna nummerplåtar som har blivit stulna.

– Det alla vanligaste är att man tappar skylten. På vintern sker det exempelvis när man kör in i en snövall. På det viset försvinner skyltar både fram och bak, säger Eva Rosman vid Transportstyrelsen.

Det är Transportstyrelsen som hanterar fordonens registreringsskyltar. Statistiken visar tydligt att antalet nummerplåtar som efterlyses av polisen ökar år för år. Men experterna tror inte att det beror på att stölderna ökar.

– Det ökande antalet efterlysta skyltar kan bero på att bilparken växer. Det finns helt enkelt fler bilar som kan tappa skyltarna. Vi vet inte hur många som verkligen stulits, säger Eva Rosman.

Det har spekulerats i att trängselskattens införande i Stockholm 2007 ledde till att fler skyltar stals för att folk ville slippa betala avgiften. Detsamma har sagts om Göteborg som införde trängselskatt vid årsskiftet.

Polisen tror inte att smitare av trängselskatten ligger bakom någon stöldvåg.

– Vi har inte sett några indikationer på det. Jag tror ökningen av stulna skyltar beror på att antalet brott i stort har ökat och att skyltarna används vid dessa. Majoriteten stjäls för att föra ut stulna bilar från landet. Det är en liten del som kommer från dem som vill slippa vägtullarna, säger kriminalinspektör Jan-Erik Heed vid Citypolisen.

Transportstyrelsen håller med.

– Det verkar inte vara någon anmärkningsvärd ökning av efterlysta skyltar om man jämför med hur bilparken växer. Man ska ha klart för sig att stulna skyltar inte är något man gärna åker omkring med under längre perioder. Det är nämligen ett brott i sig att ha stulna skyltar och böterna är högre än vad trängselskatten ligger på, säger Eva Rosman.

Fakta

Ökar dramatiskt