Min lokala hjälte

Svalt intresse för direktfärjan in till city

M/S Kungsholm som kör sträckan.
M/S Kungsholm som kör sträckan.
Under hösten har man kunnat ta direktfärjan mellan Rindö Hamn och Nybrokajen på under en timme. Trots den korta restiden har intresset varit svalt för den nya linjen.

Från den 22 augusti fram till den sista september har boende på Rindö kunnat ta en direktfärja rakt in i city – på under en timme. Linjen är ett samarbete mellan fastighetsföretagen Vasallen och Brabo, där rederiet Ressel kör båtarna. Men trots den attraktiva åktiden har intresset varit svalt.

– Vi hade hoppats på att omkring 20 personer hade åkt per dag, men nu har det varit omkring hälften, säger Fredrik Brehmer, vice vd på Vasallen.

Under testperioden har linjen gått från Rindö hamn, förbi den södra sidan av Tynningö där färjan kan hålla högre hastighet, och sedan hela vägen fram till Nybrokajen. Fredrik Brehmer säger att restiden måste vara under timmen, annars väljer många att ta bilen. Båten, M/S Kungsholm, kör sträckan på 55 minuter och har gratis wifi samt kaffeservering. Att så få ändå åkt med färjan, tror Fredrik Brehmer bero på flera orsaker.

– Vi är medvetna om att varit ganska sena med information vilket gjorde att vi fick en kort startsträcka. Det kan också bero på biljettpriserna, eftersom många också behöver ett SL-kort för att ta sig vidare från Nybrokajen.

De tittar bland annat på hur avgiften skulle kunna sänkas inför nästa säsong.

– Eftersom vi avlastar vägnätet om fler åker med färjan, hoppas vi kanske få stöd från landstinget eller Trafikverket.

Han tror ändå att linjen kan få fart och är redo att prova igen nästa år.

– Vi hoppas kunna köra en längre period nästa år och fler familjer kommer flytta in vilket gör underlaget mycket större. Vi räknar med att 70 familjer flyttar till Rindö hamn till nästa sommar och 120 familjer fram till sommaren 2018.