C svänger – säger ja till Östlig förbindelse

Centerpartiet har svängt om Östlig förbindelse, berättar Gustav Hemming (C).
Centerpartiet har svängt om Östlig förbindelse, berättar Gustav Hemming (C).
Centerpartiet säger ja till Östlig förbindelse, efter att tidigare ha sagt nej.
– Jag trodde inte att vi behövde Östlig förbindelse för några år sedan. Men det här kommer att bli verklighet. Situationen med köer är inte hållbar, säger Gustav Hemming (C), miljö- och regionplanelandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Centerpartiet säger ja till Östlig förbindelse. Tidigare har partiet sagt nej till motorvägstunneln mellan Nacka och Stockholm:

– Vi vill göra det på ett speciellt sätt, där vi har starka överenskommelser med Nacka, Värmdö, landstinget och staten. Det ska ske med så lite miljöpåverkan som möjligt vilket är möjligt med den snabba utveckling som är av miljöbilar, säger Gustav Hemming (C), miljö- och regionplanelandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Miljözoner ska påskynda

Med hjälp av miljözoner tänker sig C kunna påskynda övergången till en fossilfri bilflotta

– Sedan vill vi att man bygger en spårväg i leden, som binder ihop Tvärbanan i Nacka med Lidingöbanan. Vi vill bygga Östlig förbindelse så att den minskar trängseln men inte att så att trängseln återkommer. Det ska vara mest attraktivt att åka kollektivt.

C listar ett fempunktsprogram som ska garantera att vägtunneln blir bra ur miljösynpunkt, förutom en spårväg i tunneln så ska kommunerna ha ett bostadsbyggande som inte ”driver upp” bilåkandet, trängselskatten ska utvecklas där biltunneln ska finansieras med passageavgifter.

– Med de här åtgärderna kan man radikalt få ned biltrafiken, då blir det inte ökad miljöpåverkan. Effekterna ska bli bestående över tid. Vi ser att trängseln i dag är väldigt allvarlig. Det är svårt att se att bilresandet minskar, vi behöver få ned köerna, annars blir det svårt för regionen att fungera. Det handlar om livsviktiga transporter, bland annat av gods- och busstransporter. Nu bjuder vi upp dom andra allianspartierna. Det finns en förutsättning att gå till val på den här frågan. det har funnits en låsning inom alliansen, vi har inte varit tydliga. Nu finns en tydlig lösning. Då finns förutsättningar att sätta oss vid förhandlingsbordet och komma fram till en lösning.

– Det här ökar chanserna och ökar trycket på S om att göra upp över blockgränsen. Det är ett viktigt besked till väljarna.

Personlig resa

Gustav Hemming säger att partiets omsvängning i frågan om Östlig förbindelse har varit en resa för honom personligen:

– Jag trodde inte att vi behövde Östlig förbindelse för några år sedan. Men det här kommer att bli verklighet. Situationen med köer är inte hållbar

Mitt i: C har en miljöprofil, ser du en risk för en svekdebatt?

– Det finns säkert de som inte gillar vår ändrade uppfattning, men vi menar att med våra miljökrav kommer leden att minska klimat- och miljöpåverkan. 

Moderaterna i landstinget välkomnar i ett pressmeddelande beskedet från Centern:

”Centerpartiet regionalt i Stockholm vänder i dag i sin syn på bygget av en Östlig förbindelse. Med detta står Alliansen enig i sin syn på behovet av en fullbordad ringled runt Stockholm. Frågan blir därmed en tydlig valfråga mellan Alliansens partier och vänsterblocket i höstens val.”