T-bana och tvärbana stängs av – i månader

SL:s resenärer får vänja sig vid många avbrott i trafiken i år. Det är bygget av Citybanan som ställer till det.

Tvärbanan stängs av helt under hösten.

För tredje året i rad stängs tunnelbanelinjen mellan Rådhuset och Kungsträdgården av under fyra månader. Orsaken är bygget av Citybanan.

– Citybanan går direkt under t-banan och därför måste vi stänga av trafiken helt, säger Jesper Pettersson, informatör på SL.

Sprängningarna gör också att det uppstår störningar i t-banetrafiken vid stationerna Mariatorget, Gamla stan och Odenplan. Trafiken stoppas under 10 minuter vid tre fasta tillfällen dagligen. Stoppen håller på i flera månader.

– Det är bland annat av säkerhetsskäl. Efter en sprängning ska det kontrolleras så att det inte ligger stenar på spåret, säger Jesper Pettersson.

Den största utmaningen för SL blir att klara av den drygt tre månader långa avstängningen av hela tvärbanan i höst.

– Tvärbanan är mer komplicerad att hantera. Vi håller på att titta på hur vi ska lösa ersättningstrafiken. Bland annat har tvärbanan en egen bro mellan Alvik och Stora Essingen där bussarna inte kan köra, säger Jesper Pettersson.

Ett nytt signalsystem för tvärbanan ska installeras och trafiken stängs därför av helt under hösten.

Fakta

Så berörs trafiken

Blå linjen: Stängs av för trafik mellan Rådhuset och Kungsträdgården 25 juni–22 oktober.

Tunnelbanan: Sprängningar vid Citybanan drabbar t-banetrafiken vid Mariatorget, Gamla stan och Odenplan. Trafiken stoppas under 10 minuter vid tre fasta tidpunkter dagligen den 25 juni–22 oktober.

Tvärbanan: Tvärbanan stängs av den 5–10 april och 3 september–13 december.

Pendeltågen: Den 5–10 april ställs all trafik mellan Centralen och Älvsjö in. Den 16–21 maj och 24–29 oktober ställs trafiken mellan Spånga och Bålsta in. Trafiken mellan Västerhaninge och Nynäshamn stängs av under storhelgerna 14–16, 21–23 och 28–30 april mellan klockan 05.00 på lördagar och 05.00 på måndagar.