Tamsons vill ha ”Arlandaförhandlingar”

Parisa Liljestrand (M) och Jacob Wallenberg på seminariet.
Parisa Liljestrand (M) och Jacob Wallenberg på seminariet.
Vallentuna och Täby kommuner stod idag som värdar för ett seminarium på Arlanda om Arlanda och Arlandaregionen.

Bland talarna fanns beslutsfattare från såväl stat, landsting som näringsliv. Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon och näringslivsprofilen Jacob Wallenberg var några av namnen.

För Täby och Vallentuna kommuner kan seminariet ses som ett sätt att åter föra upp frågan om Roslagsbanans spårförlängning till Arlanda på agendan.

I februari, när de statliga Sverigeförhandlingarna offentliggjorde vilka infrastruktursatsningar i Stockholmsområdet de ville satsa på, fanns den spårsatsningen inte med. Det innebar att den pågående utredningen om detta på landstingets trafikförvaltning lades på is.

Det var ett hårt slag för politikerna i Täby, Vallentuna, Österåker och Danderyd, som satsat hårt på att beskriva ett direktspår från nordost till Arlanda som essentiell för hela regionens utveckling. Tanken är att det nya spåret ska stimulera bostadsbyggande och nya arbetstillfällen.
– Det fattades en liten bit, sade Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby när han och Parisa Liljestrand (M) hälsade välkommen.

Bland talarna på seminariet märktes Jacob Wallenberg, ordförande för nätverket Connect Sweden. Han menade att staten inte tagit ett tillräckligt helhetsgrepp kring utveckling en av Arlanda.
– Ser man på Kastrup ligger de 25 år före oss, sade Wallenberg.

Om flygplatsen och kommunikationer till och från inte utvecklas hindrar det i sin tur näringslivet, resonerade Wallenberg.
– Ett hot mot välfärden i förlängningen.

Han berömde Nordostkommunerna och Arlandaregionen för samlingen kring Arlandafrågan.

Men till sist är frågan om Roslagsbanans förlängning till Arlanda en fight om pengar. Statens pengapåse är begränsad och många projekt är med och tävlar.

För de som vill se Roslagsbanan till Arlanda handlar det mycket om att få landstingspolitikerna öra.

Trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M) som talade under dagen lanserade idén om ”Arlandaförhandlingar”, för att vaska fram de bästa infrastruktursatsningarna till och från Arlanda.