Tio nya ambulanser ska möta den ökande trafiken

Stockholm får tio nya ambulanser.
Stockholm får tio nya ambulanser.
Trafikkaoset i Stockholm stoppar upp ambulanserna och köerna blir enligt experterna ännu längre de närmaste åren.

Nu sätts tio nya ambulanser in för att människor ska få hjälp snabbare.

Bilköerna i Stockholm är värre än någonsin och det finns ingen ljusning i sikte. Trafikverket räknar med att trafiken ökar med 10–15 procent fram till år 2020. Det gör att en resa i rusningstid tar 30 procent, eller cirka 15 minuter, längre tid än idag. Vid normaltrafik ökar restiden med 5 minuter.

Även om köerna är irriterande för vardagsbilisten kan minuter innebära skillnaden mellan liv och död för den som är skadad eller sjuk. Ambulanserna fastnar nämligen också i köer och nu sätter landstinget in fler bilar.

– Jag är inte nöjd med dagens ­situation. Det är inte bara de långa köerna som ställer till det utan också en del vägarbeten som stoppar upp. Vi måste möta de behov som uppstår i en växande storstadsregion, säger Lars Joakim Lundquist (M), ansvarigt landstingsråd för ambulanssjukvården.

Det så kallade Ambulanslyftet innebär att tio nya ambulanser placeras ut strategiskt i områden som haft problem med långa utryckningstider. De fyra första ambulanserna kommer innan sommaren och sätts in i följande orter:

Vällingby – täcker också Ekerö, Sigtuna och Upplands-Bro.

Farsta – förstärker de sydöstra delarna av länet och Nynäshamn.

Täby – täcker även Vaxholm och Norrtälje.

Skärholmen – ökar tillgängligheten i söderort och Botkyrka, Salem.

– I dag sker dirigeringen av ambulanserna gränslöst över hela län­et och en ambulans kan skickas också utanför grundområdet. Så blir det framöver också men inriktningen blir att ambulanser i första hand täcker behovet i ”sina områden”, säger Lars Joakim Lundquist.

Förutom de fyra ambulanserna som anländer före sommaren kommer tre ambulanser under hösten och tre hösten 2014. När det är klart finns 71 ambulanser i Stockholms län.

Det är inte bara den ökande trafiken som sätter ambulansorganisationen på prov. Stockholmarna blir allt fler. Antalet vårdtillfällen för människor mellan 65 och 85 år beräknas öka med 20 procent de kommande sex åren och personer över 65 år står för hälften av ambulanstransporterna.

Landstinget ska därför göra SOS Alarm mer effektivt för att ytterligare korta utryckningstiderna.

– Vi ska mäta tiderna i varje del av förloppet från det att någon larmar ambulans tills personen får vård på sjukhus. En kedja är ju aldrig starkare än dess svagaste länk, säger Lars Joakim Lundquist.