Tjuvar kan ta över bilens fjärrstyrda låssystem

Anna Sjödin trodde att hon låst sin bil med fjärrnyckeln, men tjuvar störde ut hennes låssystem.
Anna Sjödin trodde att hon låst sin bil med fjärrnyckeln, men tjuvar störde ut hennes låssystem.
När du tror att bilen är låst har tjuvar slagit ut fjärrnyckeln med en störningssignal – och kapat bilens låssystem.

Anna Sjödin drabbades på Östermalm, men upptäckte det.

Anna Sjödin parkerade på Stor- gatan en kväll för ett par veckor sedan. När hon klev ur bilen noterade hon en man som betedde sig märkligt på andra sidan gatan, men tänkte inte mer på det.

– Så jag låste bilen med min fjärrnyckel och gick hemåt. Men när jag kom till innergården insåg jag att jag hade glömt en påse i bilen och gick tillbaka.

Mannen från andra sidan gatan stod då vid bilen. När han fick syn på Anna gjorde han något slags tecken mot bilen – och ut ur fordonet sprang då en annan man.

– Jag tog tag i mannen bredvid bilen och frågade vad de gjorde. Han sa att han inte talade svenska och sprang i väg, säger Anna.

En polispatrull kom snabbt dit och letade tillsammans med Anna. Men ingen av de båda männen hittades och när Anna berättade vad som hänt fattade polisen misstankar om att männen hade använt sig av en ny stöldteknik.

– Poliserna berättade att tjuvarna antagligen skickade ut en störningssignal som slog ut det fjärrstyrda låset så att bilen aldrig låstes när jag tryckte på knappen, säger Anna.

Tekniken som tjuvarna använde är känd för polisen, men ovanlig på Stockholms gator – än så länge.

– Det är inte så vanligt i Sverige ännu och våra biltjuvar har inte fått tag i den utrustningen ännu, säger Lars Stervander vid länskriminalpolisen, som tror att det rörde sig om utländska biltjuvar.

Enligt polisen kan tjuvarna antingen skicka ut störningssignaler som slår ut larmet helt. Eller så spelar de in signalen från nyckeln, spelar upp den igen när ägaren lämnat platsen och på så sätt öppnas bilen.

– Tjuven måste stå inom tio meter från bilen för att kunna använda tekniken, så det kan vara en bra idé att vara på sin vakt, säger Lars Stervander.

Anna har ett tips.

– Kolla att bilen är låst en extra gång och lås den inte bara över axeln.

Fakta

Säkert att låsa bilen manuellt

Kontrollera att bilen är låst innan du lämnar den.

Lås bilen manuellt. Störningssändarna kan inte låsa upp bilen, bara se till att den förblir olåst. Låser man med nyckel kan tjuven inte heller kopiera nyckelsignalen.

Var uppmärksam på närmaste omgivning när du parkerar.

Källa: polisen