Trafikkaos i Kärrtorp när kran monteras ner

Kärrtorpsvägen avspärrad mellan busshållplatsen i Kärrtorps centrum och Vikstensvägen. Trafikkaos
Kärrtorpsvägen är avspärrad medan lyftkranen monteras ner.
Bilister som kör upp på gångvägar och tar sig in på innergårdar där de massakrerar gräsmattor.
Trafikkaos råder i Kärrtorp, sedan Besqab spärrat av delar av Kärrtorpsvägen.

Det var i måndags som byggbolaget Besqab började montera ner en jättelik byggkran, vid bostadsbygget ZickZack i Kärrtorp centrum. Samtidigt spärrade bolaget av Kärrtorpsvägen, mellan Vikstensvägen och busshållsplatsen i Kärrtorp centrum.

Resultat: Trafikkaos.

– Det värsta är den dåliga informationen. Bilisterna förstår inte att vägen är avstängd förrän de kommer fram till avspärrningarna. Då verkar de få panik. I måndags var det 40–50 bilister som körde in på vår innergård och försökte ta sig vidare in på nästa innergård. För att kunna göra det försökte köra sig över stenarna som finns mellan innergårdarna, som finns där just för att hindra bilar. När det inte gick vände de och körde sönder gräsmattorna, berättar Susanne Blidborg som bor på Kärrtorpsvägen.

I Facebookgruppen Kärrtorp kära Kärrtorp berättar andra Kärrtorpsbor om andra galenskaper: bilister som kört upp på gångvägar eller struntat i avspärrningarna och sicksackat sig fram på den avstängda vägsträckan.

– Stämningen var varit upphetsad, kan man säga! Det är dåligt av bilisterna att bete sig så här, de verkar bli så stressade att de gör allt för att komma fram. Men det är den dåliga informationen som är grundproblemet. Det finns bara skyltar precis vid avspärrningarna, så man får ingen varning innan man kommer fram till dem. Det står heller ingen information om alternativa vägar, säger Susanne Blidborg.

Invånare på Vikstensvägen ska ha fått lappar om avstängningen i sina trappuppgångar, men på Kärrtorpsvägen har Susanne Blidborg inte sett några sådana.

När Besqab blev varse problemen skickade man ut personal som motade bort bilister vid avspärrningarna. Några fler skyltar har dock inte kommit upp.

Åsa Carlsson, projektledare hos Besqab, kommenterar trafikkaoset i ett mejl:

”Vi beklagar om avstängningen har ställt till problem. Vägen är avstängd på grund av att vi håller på att montera ner byggkranen. Stora säkerhetsavstånd krävs för sådana arbeten då det är stora tunga delar som behöver lyftas ner på ett säkert sätt. Vi har stängt av vägen enligt de tillstånd och föreskrifter som krävs och som vi fått från Stockholms stads trafikkontor och från Polisen. Arbetet har påskyndats och beräknas vara klart tre dagar tidigare, det vill säga på torsdag eftermiddag den 21/3.”

Kärrtorpsvägen avspärrad mellan busshållplatsen i Kärrtorps centrum och Vikstensvägen. Trafikkaos

Ajdå, här kan man inte fortsätta med bil.    Foto: Jan Ohlin