Glädjebeskedet: ”Utsikterna för torsdag goda”

Köer vid Myrstugeberget i Huddinge vid 12-tiden.
Köer vid Myrstugeberget i Huddinge vid 12-tiden.
Snöovädret höll på onsdagsförmiddagen fortsatt sitt grepp om Stockholm. Flera olyckor på södra E4:an ställde till med ordentliga köer.
Under dagen började trafiken så sakteliga återhämta sig igen. Under kvällen var det alltjämt förseningar och oregelbunden trafik i södra Stockholm. Men – prognosen för torsdag är mycket bättre.

Dålig sikt och hala vägar – så är statusen på vägarna under onsdagen.

Problem för spårtrafik ovan jord

Under förmiddagen meddelade SL att deras spårtrafik ovan jord har problem på grund av snön. Tunnelbanans gröna linje 17 går oregelbundet och har en del inställda avgångar på grund av ett tidigare växelfel.

På Roslagsbanan är samtliga snabbtåg till och från Österskär är inställda. Även Saltsjöbanan dras med förseningar.

Pendeltåget dras med generella förseningar på samtliga linjer.

För det senaste trafikläget, se sl.se.

Bussar ställdes in

Under förmiddagen drogs i princip alla busslinjer i länet med förseningar och oregelbunden trafik på grund av halkan.

Vid 11-tiden meddelade Arriva, som kör SL-bussarna i södra Roslagen, att alla bussar i Täby, Vallentuna, Vaxholm och Åkersberga ställs in.

– Det blev alldeles för många bussar som blev stående och som åkte av vägen eller råkade ut för småkrockar, säger Izhak Dan på Arrivas presstjänst.

Vid 14-tiden ser situationen bättre ut för länets bussar. Men förseningar förekommer fortfarande i hög utsträckning i Haninge, Huddinge, Botkyrka, Nacka, Värmdö, Tyresö och Stockholms stads södra förorter.

För det senaste trafikläget, se sl.se.

Uppdatering 17.30

I Söderort, Huddinge, Botkyrka, Nacka och Värmdö var det vid 17.30-tiden på onsdagen alltjämt förseningar och oregelbunden busstrafik på grund av halkan. Det finns både indragna hållplatser och indragna delsträckor.

Det var även förseningar och oregelbunden trafik på samtliga pendeltågslinjer vid 17.30-tiden på grund av snövädret. Inställda avgångar förekom också.

Det är även färre avgångar på linje 41X mellan Märsta och Tumba på grund av snövädret. Tågen går under onsdagskvällens början i halvtimmestrafik mellan Märsta och Upplands Väsby och omvänt.

Även i tunnelbanan är det oregelbunden trafik, på gröna linjen. Vid 17.30-tiden var det inställda avgångar på grund av tidigare vagnfel och tåg kunde med kort varsel behöva byta destination.

På lokalbanorna var vid 17.30-tiden alltjämt alla snabbtåg till och från Österskär samt alla tåg med slutstation Ormsta inställda på grund av vagnbrist.

Även på tvärbanan var det förseningar vid 17.30-tiden, som mest på cirka sex minuter efter tidigare spårhinder vid Liljeholmen.

Tågtrafiken ut från Stockholm C till Katrineholm, Hallsberg, Göteborg och Karlstad samt omvänt påverkas sedan 15.30-tiden på onsdagen av stoppet av all tågtrafik mellan Katrineholm och Hallsberg.

Trafikverket har under onsdagen avrått privatpersoner från att ge sig ut med bil på vägarna på Södertörn om det inte är nödvändigt. Trafikverket har samlat alla resurser för att ploga bort snö från vägarna.

– Det har snöröjts hela dagen i området. Polisen stoppade också på grund av väglaget tunga transporter från Polenfärjan i Nynäshamn som skulle köra till Stockholm. Men stoppet har hävts för flera timmar sedan, säger Beisi Sundin på Trafikverkets presstjänst till Mitt i vid 19-tiden på onsdagen.

Följ läget på www.trafikverket.se.

Ljusare prognoser för torsdag

Det ser ljusare ut för torsdagsdygnet jämfört med onsdagen.

Den mesta snön väntas enligt Trafikverket hålla sig till norra Kalmar län och längs Upplandskusten.

– Utsikterna över Stockholms län och Södertörn är goda för torsdag, det blir endast mindre snöfall under eftermiddagen, säger Beisi Sundin på Trafikverkets presstjänst.

Bilder från kaoset  i söder

E4 söderut vid 8-tiden på onsdagen. Foto: Anna Z Ek

En bil här voltat i Huddinge. Foto: Anna Z Ek

Dålig sikt på Södertörn. Foto: Anna Z Ek

Flera olyckor på E4

Flera olyckor har skett på hala och snöiga vägar. Runt 08-tiden inträffade inte mindre än åtta incidenter som påverkar trafiken, bland annat på E18 vid Inverness och på E18 vid Ärvinge.

Bara på E4 genom södra Stockholm har det under morgonen inträffat mellan 10 och 15 olyckor.

Vid 14-tiden rullar trafiken igen på stora delar av E4 genom Botkyrka. Däremot är det långa köer i södergående riktning i höjd med Bredäng.