Trafikljus signalerade för spöktåg

Trafikljusen vid järnvägsövergången i Broby visade rött men tåget kom aldrig.
Trafikljusen vid järnvägsövergången i Broby visade rött men tåget kom aldrig.
Karin Lind väntade på att järnvägsbommarna skulle fällas ner. När tåget aldrig kom, fick hon till slut på egen risk köra mot rött.

I Broby finns en järnvägsövergång som tycks ha fått ett eget liv. I lördags vid 8.30-tiden när Karin Lind skulle korsa övergången, signalerade trafikljusen för passerande tåg. Men bommarna fälldes aldrig ner, och något tåg syntes heller inte till.

– Jag stod där i 7 minuter och väntade men tåget kom aldrig, säger Karin Lind.

Hon var på väg mot Kårsta och från det hållet är sikten på den vänstra sidan mycket begränsad.

– Jag klev ur bilen och tittade noga om ett tåg var på väg, när jag varken hörde eller såg något, rullade jag över med bilen. Det kändes sådär.

Trafikljusen vid järnvägskorsningen sköts av tågoperatören Arriva. De har ett särskilt varningssystem som sätts igång när något inte fungerar.

– Vi har noterat att det skett aktiviter vid den järnvägsövergången så larmet har fungerat, berättar Yzhak Dan, presstalesperson på Arriva.

När ett fel inträffar med ljussignalen eller bommarna, skickas ett meddelande till trafikledningen.

– Antingen skickar vi någon att åtgärda felet, eller så skickas information till lokföraren om ett tåg skulle vara på väg. Man väljer alltid det snabbaste alternativet.

Järnvägen används av Roslagsbanans lokaltåg, och skulle det uppstå en situation då bommarna inte fungerar, ska lokföraren om möjligt stanna tåget och titta så att ingen är på väg att korsa spåren.

Följ Mitt i Vallentunasteget även på twitter: https://twitter.com/mittivallentuna