Trafikplats Roslags-Näsby har tagit tre år att bygga om

Roslags Näsby trafikplats invigd.
Stadsbyggnadsnämndens ordförande Johan Algernon (M) klipper bandet vid den symboliska invigningen av trafikplats Roslags-Näsby.
Tuta och kör. Nu är trafikplats Roslags-Näsby vid E18 äntligen invigd. En rejält trafikpropp har lossnat.

Trafikplats Roslags-Näsby vid E18 har genomgått en omfattande ombyggnad under flera år. På onsdagen före midsommar var den äntligen klar för invigning. Kommunalrådet Johan Algernon, ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Täby kommun, fick äran att klippa det blågula bandet.

Även kommunalrådet Erik Andersson (M) var på plats för ceremonin, som för säkerhetens skulle hölls bredvid körbanan.

Roslags Näsby trafikplats invigd.

Karin Walde, som är konstnären bakom runstenarna och Näsby Parksbo sedan 75 år: ” Jag har varit här och tittat nästan varje kväll för att se hur arbetet gått. Det har varit så spännande.” säger Karin Walde.

Karin Walde: Varit här och tittat varje kväll

Konstnären Karin Walde, som står bakom runkonsten som smyckar platsen, har länge sett fram emot att fira det färdiga resultatet.

– Jag har varit här och tittat nästan varje kväll för att se hur arbetet gått. Det har varit så spännande, säger Karin Walde.

Konstnären Karin Waldes intresse för runskrifter väcktes när hon som barn cyklade förbi runhällen i Roslags-Näsby. Sjuttio år senare fick hon alltså hedersuppdraget att pryda rondellerna med runor från Täbys försvunna runstenar.

Men det är inte Karin Walde själv som har ”ristat” i sten. Det gjorde stenhuggaren Lukas Borula, som också var med vid invigningen.

Och runorna är inte huggna för hand utan runskriften är sandblästrad efter konstnärens skisser.

Roslags Näsby trafikplats invigd.

Karin Walde må vara konstnären bakom runstenarna. Men vem har ”ristat”? Det gjorde stenhuggaren Lukas Borula. Och dom är inte huggna för hand utan runskriften är sandblästrad efter Karins skisser.

Tagit tre år att bygga om

Trafikverket har tillsammans med Täby kommun stått för ombyggnaden, som påbörjades redan 2016. Under tiden har det varit rörigt med många klagomål om att det varit svårt att hitta rätt, inte minst för dem som skulle till bussen.