Anna tröttnade på buss-strulet – köpte elcykel

Många problem med bussarna vid Lovisedalsvägens bussstation. Anna Björk.
Flera gånger i veckan är buss 814 antingen inställd eller försenad, enligt Anna Björk
Anna Björk, Älta, säger att hennes buss ofta ställs in eller kommer för sent i morgonrusningen. Hon har sett sig tvingad att köpa en elcykel för att komma i tid till jobbet.
SL:s presstjänst säger att Annas buss inte är "exceptionellt" drabbad av förseningar, men att SL välkomnar resenärernas synpunkter.

Anna Björk och hennes familj har bott i ett nybyggt bostadsområde i Älta i ett par år.

För att ta sig till jobbet i stan åker Anna Björk buss 814.

Busstrafiken är enligt Anna utlovad att gå var 20 minut men flera gånger händer det enligt Anna att bussturer ställs in eller större förseningar. Då kan det gå 40  minuter mellan avgångarna.

– Det händer ett par gånger i veckan, antingen på väg till jobbet eller på väg hem. Antingen får jag jobba hemifrån eller så kommer jag för sent till jobbet. SL har hänvisat till vagnsbrist, säger Anna.

Kontaktat SL

Under de senaste månaderna säger Anna att hon har kontaktat SL och påtalat de uteblivna bussarna vid åtminstone åtta olika tillfällen.

Många problem med bussarna vid Lovisedalsvägens bussstation. Anna Björk.

Minst åtta gånger de senaste åtta månaderna har Anna Björk ringt SL och anmält försenade eller inställda bussar på linje 814.

– Senaste gången fick jag inget svar. Tidigare har jag fått svar via SL:s chatt, ett standardsvar där SL hänvisar till resegarantin.

Svar från SL som Anna Björk fick 7 februari 2019

Nu säger hon att hon har löst pendlingen genom att köpa en elcykel för att garanterat hinna i tid till jobbet. Men på vintern behöver hon ta bussen.

Fem inställda turer

Aleksander Krajisnik på SL:s presstjänst säger att under 2019 har buss 814 haft fem inställda turer. När Mitt i intervjuade Anna var det veckan efter att ett snöoväder orsakade att flera bussar inte kom fram eller i tid.

– Med det sagt var förra veckan besvärlig,  säger Aleksander Krajisnik.

Svar från SL Anna Björk fick 27 november 2018

Aleksander Krajisnik tillbakavisar att buss 814 ofta går i 40-minuterstrafik istället för 20-minuterstrafik. Tvärtom har busstrafiken i Annas område förstärkts:

– I och med att man flyttade hållplatsen en bit bort kunde man förstärka med ytterligare bussar. Men det har varit en besvärligt vinter.

Anna Björk tillbakavisar SL:s påstående:

– Busshållplatsen är samma som senaste två åren. Vad menar SL med att den är flyttad?

Har egen statistik

Aleksander Krajisnik säger att hans svar grundas på de uppgifter SL får in från bussentreprenörerna, kommunen och SL:s egen statistik. Samtidigt säger han att SL välkomnar synpunkter från resenärer:

– I vår löpande avtalsförvaltning med bussentreprenörer är dialog med resenärer och kommuner en viktig del, så vi vet hur de upplever trafiken. Vi vill att dom ska tycka till. Är det så att trafiken inte att fungerar vill vi veta det.

Är buss 814 mer eller mindre drabbad av förseningar och inställda turer?

– Generellt sett är busslinjen inte mer drabbad, det är inte exceptionellt på det viset. Vi har drygt 500 busslinjer i länet och 30 000 bussavgångar varje dag. Ser man på länet i stort går 90 procent av trafiken i tid. Sett till 30 000 bussavgångar är det en väldigt bra siffra.

Anna Björk anser för sin del att SL kan göra mer: 

– Med endast 20-minuters trafik så blir varje inställd avgång eller försening kostsamt för oss som ska ta oss till eller från jobbet. Att buss 814 går oftare och att uteblivna avgångar minskar. 

Mikael De Boussard Lund, som sitter i styrelsen för bostadsrättsföreningen Livia i området:

– Generellt har SL inte hängt med i den stora befolkningsökningen i Ältadalen, bussar är ofta överfulla och ibland kör bussar förbi vissa hållplatser.

Många problem med bussarna vid Lovisedalsvägens bussstation. Anna Björk.

Anna Björk ser gärna att buss 814 går oftare och att uteblivna avgångar minskar.