Min lokala hjälte

Är detta Vasastans mest förvirrande korsning?

Rödabergsgatan
Utfart eller korsning? Många Vasastadsbor har gått i p-fällan på Rödabergsgatan.
På Rödabergsgatan i Vasastan finns en port som lätt kan tolkas som en utfart.
Men enligt staden är det en korsning - vilket innebär att alla som parkerar inom tio meter från porten riskerar p-böter.
– Vi ska se över det, säger Hanna Borg, trafikplanerare.

Det är, som bekant, inte enkelt att hitta p-plats i Vasastan. Så när Thorsten Fridlizius hittade en ledig plats på lilla Rödabergsgatan blev han minst sagt nöjd.

– Det var till och med nära p-automaten, säger han.

Men när han kom tillbaka till bilen fick han en otrevlig överraskning. På rutan satt en p-bot på 1 000 kronor. Det visar sig att staden klassar platsen som en korsning, inte en utfart. Det innebär att parkering är förbjudet inom en tiometers radie.

– Då borde man väl kunna måla trottoarstenarna gula? Om gatan hade varit gulmarkerad hade jag sluppit bli av med 1 000 kronor, säger han.

Efter att Mitt i kontaktat trafikkontoret i Stockholm stad har man blivit uppmärksammade på problemet med den förvirrande korsningen.

– Jag har pratat med vår parkeringsavdelning, som ska ta upp det här. Vi förstår att det är ganska oklart vad som gäller, säger Hanna Borg, trafikplanerare.

Men en gulmarkering är inte aktuellt, enligt Hanna Borg.

– Vi gulmarkerar bara på lastplatser. Så har det varit länge.

I dag finns inga skyltar som signalerar p-förbudet. De som inte har stenkoll på reglerna riskerar alltså att parkera fel – och få betala saftiga böter.

– Det finns en anledning till att vi ser över den här platsen. I vissa fall kan man göra avvikelser från de vanliga skyltningarna och vi ska se över om det går att göra här. Det viktigaste är att man får rätt information, säger Hanna Borg.