Min lokala hjälte

”Verkligen ingen bra information alls”

parkerade bilar Årsta
Informationen som getts i samband med de nya parkeringsreglerna ifrågasätts.
Uppsättning av parkeringsskyltar i Hammarbyhöjden.
Uppsättning av parkeringsskyltar i Hammarbyhöjden.
Otydligt när man ska börja betala för boendeparkering och hur man gör. Det tycker bilägaren Vivi-Anne Wikström från Hammarbyhöjden gällande stadens information till de boende. "Jag har väntat på en lapp i brevlådan, det har verkligen inte varit någon bra information alls".

Med de nya parkeringsreglerna i Hammarbyhöjden införs boendeparkering där en månadstaxa ligger på 500 kronor. Dygnsbiljett på 75 kronor för boendeparkering köps via elektroniska biljettmaskiner. För att få ta del av boendeparkeringstaxan måste man ansöka till Stockholms stad.

Pensionären och bilägaren Vivi-Anne Wikström från Hammarbyhöjden tycker att informationen om de nya reglerna varit otydlig. Hon är kritiskt till att staden inte gått ut med riktad information om vad de nya reglerna innebär i praktiken.

– Jag har väntat på att det ska komma en lapp i brevlådan, det har verkligen inte varit någon bra information alls, säger hon.

Enligt trafikkontoret ska upplysningslappar ha satts upp på bilar på de gator där omskyltningen börjat. Första dagen efter omskyltning och upplysningslapp slipper man bötfällning för missad betalning, men sedan ses det inte mellan fingrarna.

Vivi-Anne som parkerar sin bil på Lidköpingsvägen, men även Tidaholmsvägen och Boråsvägen, ska dock inte ha sett några upplysningslappar.

– Jag har inte fått någon lapp och jag har inte sett någon annan som fått det heller. Jag är pensionär och går min dagliga runda i området. Jag har hållit utkik, man vill ju veta att man gör rätt så att man inte blir bötfälld, säger hon.

Hur betalningen ska ske är även något hon har frågat sig. Och att de uppsatta biljettmaskinerna är elektroniska och pappersfria tycker hon också borde upplysas om.

– Jag har undrat varför man inte sett pappersbiljetter i bilarna och tänkt att folk inte börjat betala än.

Josefine Weinberg, projektledare på trafikkontoret, berättar att staden valt att annonsera i tidningar för att informera om de nya reglerna och komplettera med upplysningslappar på parkerade bilar.

– Vi råder alla att vara extra uppmärksamma på skyltningen när de parkerar. Först när det är omskyltat måste man ansöka om boendeparkering eller betala parkeringsavgift på annat sätt, säger hon.

Mer information om parkeringsreglerna finns på Stockholm stads hemsida.

Läs mer: Få p-skyltar på plats i Hammarbyhöjden