C vill kunna kaosvarna med sms

Johan Krogh (C), har varit med och skrivit ett politikerinitiativ där C föreslår att Nacka kommun med hjälp av sms ska kunna varna allmänheten exempelvis för snökaos.
Johan Krogh (C), har varit med och skrivit ett politikerinitiativ där C föreslår att Nacka kommun med hjälp av sms ska kunna varna allmänheten exempelvis för snökaos.
Centerpartiet i Nacka vill med hjälp av sms kunna varna allmänheten att inte ge sig ut i trafiken exempelvis vid kraftiga snöfall.
Erfarenheten från förra veckans snöväder är bakgrunden till politikerinitiativet.

– Från kommunens sida fungerade allt bra, kommunen öppnade bland annat stadshuset som värmestuga, säger Johan Krogh (C), natur- och trafiknämnden.

– Men vi har tittat på vissa vägar i kommunen, där det var långa köer, och där polis, ambulans och brandkår stod stilla. Det var en samhällsfara. Vi tycker att som förebyggande åtgärd skulle kommunen kunna skicka ut information via sms till allmänheten, att ställa bilen. Då kan man ploga och blåljusen kommer fram, säger Johan Krogh.

Johan Krogh vet själv att det tog fyra timmar att ta sig med bil från Orminge till Nacka stadshus förra onsdagen, när snövädret var som värst, en sträcka på drygt en mil.

Johan Krogh pekar på exemplet där kommunen tidigare i höst skickade ut liknande sms till hushållen i Boo, i samband med rekommendationen att koka dricksvattnet på grund av bakterieförekomst.

– Med hjälp av sms kom kommunen ut med snabb information, säger Johan Krogh.

– Vi som kommun kan gå före så fler kan följa efter. Jag tror att med sms kan några fler väljer att stanna hemma vid liknande snöoväder i framtiden. Nu har vi tagit initiativet i natur- och trafiknämnden så får tjänstemännen titta på det, säger Krogh.