ANNONS

Trafiken i Enebyberg: ”Måste göras något nu”

Boende i Enebyberg reagerar över mycket trafik.
Boende i Enebyberg reagerar över mycket trafik.
Boende i Enebyberg upplever trafiken runt Enebyskolan och Brageskolan som obehaglig.
– Jag släpper inte mina barn själva till skolan och det tycker jag egentligen att en 9-åring ska klara, vi bor bara två kvarter bort, säger Sara Nissle som har barn på Enebyskolan.
ANNONS

Efter den senaste tidens debatt om trafikläget i Danderyd reagerar nu även föräldrar och boende i Enebyberg. Trots att kommunen har smalnat av Enebybergsvägen och tagit bort bussfickor anser många att det är ohållbart.

– Jag tror inte att avsmalningen har lett till mindre trafik. Många som åker här kommer från Täbyhållet och jag undrar hur det kommer att se ut när galoppfältet är klart, säger Henrik Olsson som bor i Enebyberg.

Henrik Olsson med sonen Calle Olsson på väg till skolan. Foto: Jens Kassnert

Henrik följer sin son Calle till Enebyskolan på morgonen och det är det många föräldrar som gör för att de upplever vägarna som otrygga.

– På flera ställen är det jätteläskigt, som Västra Banvägen till exempel. Där åker även cyklisterna jättefort. Många tar fart i nedförsbacken och hoppar över fartguppen. Det måste göras något nu, det är en tidsfråga innan någon kör in i ett barn, säger Elin Levin, förälder till barn på Enebyskolan.

Det är en tidsfråga innan någon kör in i ett barn

Elin Levin

Inte bara negativt

Men det är inte alla som tycker att trafiken är så dålig. Några som Mitt i har pratat med upplever att sedan Enebybergsvägen smalnades av så har det blivit bättre. Även om vägen är vältrafikerad.

ANNONS

– Det är väl relativt bra. Jag tror att man reagerar på mycket bilar var man än bor. Sedan de breddade trottoarerna har det blivit bättre. Däremot så fastnar bussarna och tar lång tid att åka buss, säger Johanna Nyberg.

Har varit mycket trafik länge

Trafiken genom Enebyberg har varit en het potatis i många år. Redan på 80-talet ville de boende i området minska genomfartstrafiken och gjorde mätningar hur många bilar som passerade på Enebybergsvägen per dygn.

– Det är väldigt mycket trafik här men det har det alltid varit. Nu har vi börjat närma oss siffror för att anlägga en motorväg, säger Alf Douhm som var delaktig i den förening som arbetade för att minska genomfarten.

Alf Douhm har varit med länge. Foto: Jens Kassnert

Många kör fort

Trots att föräldrar tycker det är otryggt att lämna barnen är de oftast de som kör bilarna till skolan. Alf Douhm bor precis vid Enebybergsvägen och Björkvägen och vittnar om hur trafiken ser ut runt Enebyskolan på morgonen.

– Det är skrämmande hur många föräldrar kör efter att de har lämnat sina barn.

Sara Nissle har barn på Enebyskolan. Foto: Jens Kassnert