Trafiken hotar grodornas liv

Om kvällarna går Roland Berndt ut på promenad. Med sig har han hink och handskar för att bära grodorna till säkrare marker.
Om kvällarna går Roland Berndt ut på promenad. Med sig har han hink och handskar för att bära grodorna till säkrare marker.
Våren är här – och det är dags för grodorna att ta sig över vägarna mot Långsjön för parning. Men många blir överkörda.

Roland Berndt, eldsjäl i föreningen Rädda Långsjöns grodor, uppmuntrar de bo­ende att hjälpa djuren.

I området kring Långsjön finns stora­ populationer av vanlig groda­ och padda. När Lokaltidningen Mitt i besöker Bergtorpskärret på Stockholmssidan plaskar, bubblar­ och knattrar grodorna i vattnet.

Det är viktigt att det så förblir, menar Roland Berndt som bor i området. Groddjur är en av de mest hotade djurgrupperna i hela världen på grund av mänsklig aktivitet och utsläpp. Därför har han engagerat sig i Rädda Långsjöns grodor sedan 2004.

– De är viktiga inslag i naturen och väldigt sårbara. Därför är det bra om så många som möjligt i området vill hjälpa dem, säger Roland Berndt.

Nu när våren kommit behöver grodorna som mest hjälp. Det är nu de ger sig ut från övervintringen i skogar och lummiga villaträdgårdar för att para sig i Långsjön. Men deras vandring är riskfylld, i synnerhet då de ska ta sig över vältrafikerade Långsjövägen och Myrvägen.

– Det ligger många överkörda grodor och paddor på vägarna. Det är synd, säger Roland Berndt.

Rädda Långsjöns grodor har försökt få temporära vägskyltar uppsatta i flera år – utan framgång.

Om kvällarna går Roland Berndt och hans hustru själva ut på promenad. Med sig har de hink och handskar för att bära grodorna till säkrare marker.

– Antingen lyfter vi dem bara över vägen eller hela vägen ner till sjön, säger han.

Som mest har de varit 15 personer som engagerat sig i grodorna.

Nu är de bara tre-fyra stycken.

– Helst skulle jag vilja att fler hjälpte dem över vägen – så att vi kan få ha kvar de här känsliga djuren. Men den stora uppmaningen är att köra försiktigt, säger Roland Berndt.

Området kring Långsjön hyser en av de största populationerna av vanlig groda och padda i Stockholms stad.