Trafikexperten: Inte bilisternas fel att det blir köer

Otto Åstrand, analytiker på Trafik Stockholm, säger att Stockholm alltid kommer ha köer.
Otto Åstrand, analytiker på Trafik Stockholm, säger att Stockholm alltid kommer ha köer.
Bilister kan göra lite för att förebygga köerna – förutom att ställa bilen hemma då. Det är nämligen för många bilar som vill passera Stockholms flaskhalsar som orsakar bilköerna.
– Vi kommer aldrig att få ett köfritt Stockholm, säger Otto Åstrand, analytiker på Trafik Stockholm.

Hej Otto Åstrand, analytiker på Trafik Stockholm, varför uppstår det köer?

– Det enkla svaret är att det finns flaskhalsar i Stockholmstrafiken. Det är punkter där efterfrågan är högre än utbudet. Det är fler bilar som vill passera än vad vägen har kapaciteten för.

Vilka flaskhalsar finns det?

– Vi har flera, men den största är Södra länken, utfarten västerut. Den sätter en hel del begränsningar i morgonrusningen. Sedan har vi Klarastrandsleden norrut och trafiken in mot Solna från E4:an – där brukar det ofta bildas köer. Brommaplan är inte heller rolig.

Är det bilisternas fel att det blir köer?

– Det är oundvikligt att det blir köer på grund av de här flaskhalsarna jag nämnde. Även om man skulle ha helt autonoma bilar och alla skulle köra helt perfekt så finns det fysiska begränsningar.

Finns det något man som bilist kan göra för att förebygga köer?

– Generellt sett kan man som bilist undvika att kryssa mellan olika körfält – det kan leda till att du själv kanske kommer fram snabbare men det drar ner hastigheten för alla andra.

När ni säger att man ska ta alternativa färdvägar, flyttar man inte bara köerna då?

– Jo, givetvis är det så. Det finns inte jättemånga alternativa vägar men det finns ofta lite luft i systemet som gör att man kan åka andra vägar – när Södra länken är väldigt långsam exempelvis.

På vilken sida av stan börjar köerna först?

– Gubbängen brukar vara startplatsen för morgonrusningen. Så det är söder om stan som köerna brukar börja – det är min känsla i alla fall.

När ska man sätta sig i bilen för att undvika köer?

– Åker man klockan 06.00 brukar det generellt vara väldigt lite köer. Det är väldigt tidigt men det är antingen då eller att vänta till 09.30 – det är först då köerna släpper.

Kommer vi någonsin få ett Stockholm utan köer?

– Nej, det kommer vi aldrig att få.