Trafikkaos att vänta i julhandeln

16 000 bilar per dag åker in till Eriksberg vid trafikljusen i Alby. Under julhandeln stiger antalet.
16 000 bilar per dag åker in till Eriksberg vid trafikljusen i Alby. Under julhandeln stiger antalet.
Ica Maxi befarar att de tappar kunder.
Ica Maxi befarar att de tappar kunder.
Bilarna kommer in, men inte ut. I rusningstider proppar Eriksberg igen. Nu befarar handlarna och företagen trafikkaos i julhandeln.

I Eriksberg i norra Botkyrka, där bland annat Ica Maxi och Biltema ligger är många handlare och företag på krigsstigen. Bilköer i rusningstrafik drabbar både shoppingresenärer och företagare. Framför allt är det svårt att ta sig ut från området vid trafikljusen.

Enligt några år gamla siffror åker 16 000 bilar in till Eriksberg varje dygn. Under julhandeln går den siffran upp. På Ica Maxi befarar man att trafikstockningen gör att man förlorar kunder.

– Det är inte bara problem på helger utan även vardagskvällar. Många kunder är på oss om det här, säger butikschefen Frida Hamrin.

Vid mötet ventilerade många sitt missnöje.

– Det kan ta 30 minuter mellan Eriksberg och Tumba, säger en företagare.

Både Trafikverket och kommunen har känt till problemen i många år. Men inget som förändrat situationen radikalt har hänt. Många efterlyser en rondell vid utfarten från Kumla gårds väg till statliga Hågelbyleden.

– Vi ska titta på en lösning tillsammans med kommunen nästa år. Det skulle kunna gå relativt snabbt om vi inte behöver processa en vägplan, säger Alexander Karbassi vid Trafikverket.

Någon tidplan vågar dock Karbassi inte ge. Samtidigt börjar företagarna tröttna.

– Vi vill se framsteg och en handlingsplan vid nästa möte för att stämningen inte ska bli värre, säger Bengt Söderström, ordförande i lokalavdelningen av Stockholms handelskammare.

Fakta

Förslag på förbättringar

Rondell/trafikljus vid Hågelbyleden/Kumla gårds väg.

Cykelparkeringar vid butikerna.

Ytterligare filer i vägen utanför butikerna.