ANNONS

Bilar kör på trottoar vid skola – barn skadas

Det är svårt för skolbarnen att ta sig till skolan på ett säkert sätt.
Det är svårt för skolbarnen att ta sig till skolan på ett säkert sätt.
Rickard Berg reagerar mot hur föräldrar kör vid Ekebyskolan.
Rickard Berg reagerar mot hur föräldrar kör vid Ekebyskolan.
Här kör bilar på trottoaren.
Här kör bilar på trottoaren.
Rena rama vilda västern råder i morgontrafiken vid Ekebyskolan. Skolbarn riskerar att bli påkörda då bilar kör på trottoarerna.
– Det är riktigt obehagligt och antagligen en tidsfråga innan något allvarligt inträffar, säger föräldern Rickard Berg.
ANNONS

Under morgontrafiken råder det kaos på Fafnervägen i Djursholm. Skolbarnen på väg till Ekebyskolan får kryssa mellan bilar som kör på trottoarerna. I mitten av januari blev ett barn påkört av en bilist som körde på trottoaren och sedan smet iväg.

Händelsen är polisanmäld och nu höjer barnets pappa rösten för att få fler att förstå farorna med den otäcka trafiksituationen.

– Mitt äldsta barn blev påkörd bakifrån. Backspegeln träffade på axeln så att ett blåmärke uppstod. Det vansinniga är att alla som kör här på morgonen är föräldrar till barn på skolan och man kan tycka att de borde visa mer hänsyn bland våra barn, säger Rickard Berg.

Nya trottoarer vid skolan

I höstas breddade kommunen trottoarerna och satte ut fler väghinder på Fafnervägen vilket har gjort att körbanan blivit mindre. Det gjordes som en åtgärd att få ner hastigheten, vilket kommunen även har lyckats med.

Med parkerade bilar längs vägen blir det trångt för bilar att mötas. Många bilister väljer då att köra upp på trottoaren, något som Rickard tidigt förutspådde.

– Jag påpekade detta för kommunen redan i höstas men fick till svar att det antagligen inte var någon fara då trottoarkanterna var så höga. Men många har stora bilar här och idag ser vi resultatet, barn blir påkörda på trottoaren, säger han.

Skolan har informerat föräldrarna

Flera föräldrar har uppmärksammat Ekebyskolan på trafikkaoset på morgonen som inte kan göra annat än att uppmana föräldrar att rätta sig efter trafikreglerna.

– Vi har fått information om att det finns en problematik vid lämningarna. Då gick vi ut via vår informationskanal och bad föräldrar att visa hänsyn, säger Lars Ragnarsson Karlsson som är biträdande rektor på Ekebyskolan.

ANNONS

Fientlig stämning bland bilister

Föräldrar till skolbarnen och boende på Fafnervägen vittnar om att stämningen på morgonen kan upplevas som hätsk.

–Det är väldigt känsligt, säger man till någon som kör på trottoaren blir de ofta arga även om de såklart är medvetna om att de gör fel. Det är svårt att vinna en argumentation när man har halva bilen uppe på trottoaren och jag står där med mina barn på väg till skolan. Jag säger ju inte till för att vara elak, det är våra barns säkerhet det handlar om, säger Rickard Berg.

EFTERLYSNING: Hur ser dina barns skolväg ut? Maila gärna mig en bild och beskrivning.

ANNONS