Trafikkaos utanför skola

Finn Christian Brevig.
Finn Christian Brevig.
Kaotisk trafik – varje morgon.

Nu ryter föräldraföreningen vid Sågtorpsskolan till om en ohållbar situation.

– Måste det hända en olycka innan kommunen tar ansvar, frågar sig Finn Christian Brevig, ord­förande.

Klockan är strax före åtta på torsdagsmorgonen utanför Sågtorpsskolan. En strid ström av bilar stannar till mitt på vägen, dörrar slängs upp och barn hoppar ut. En förälder ropar till Finn Christian Brevig att hon höll på att bli påkörd bara för någon dag sedan.

– Det har varit kaotiskt i flera år. Kommunen säger att de har idéer för hur de ska lösa situationen. Det är ju bra, men det är inget värt om inget händer, säger Finn Christian Brevig, ordförande i föräldraföreningen.

Sågtorpsskolan har 430 elever och många körs till och från skolan. Finn Christian Brevig berättar att det saknas tillräckligt med parkeringsplatser och att trafiken är allmänt kaotisk på morgonen. Han har själv två döttrar i skol­åldern.

– Vad jag vet har inga olyckor inträffat, peppar, peppar. Men det är klart, jag skulle inte bli förvånad om något skulle hända. Föräldrar som lämnar försöker hålla koll på barnen men det är svårt.

Dessutom finns det planer på att utöka elevantalet med ytterligare 100 elever.

– Tjänstemännen och politikerna tar en stor risk när man utökar antalet elever utan att ha hittat en lösning på problemet. Det som oroar oss är att fler barn och innebär ännu fler bilar – utan att man vet om trafikproblemen kommer att lösas.

Att så många föräldrar väljer att ta bilen för att lämna sina barn tror Finn Christian Brevig främst beror på att avstånden till skolan är långa och att många föräldrar lämnar barnen på väg till sina jobb inne i stan.

– Barnen är små, du sätter inte en sexåring på en buss, säger Finn Christian Brevig.

Erik Langby (M), kommunstyrelsens ordförande, är säker på att trafiksituationen kommer att lösas.

– Det finns ju pengar avsatta och vi arbetar med olika konkreta förslag. Men det tar tid att mejsla ut, för det finns inte någon självklar lösning.

Att skolan växer ser han som positivt. Kommunala beslut är fattade som öppnar för att hitta permanenta lösningar för skolan.

– Vi vill möta föräldrarnas och elevernas önskemål, och måste anstränga oss för att kunna ta emot alla på Sågtorpsskolan.

Men eftersom det ännu inte är bestämt exakt hur skolan ska växa kan det också innebära att trafiksituationen får vänta.

– Det går inte bara att springa ut och göra första bästa lösning. Det får inte bli tokigt, säger Erik Langby.

Elisabeth Thörnsten och Isidor Thörnsten på väg in till Sågtorpskolan. Många föräldrar tycker att trafiken utanför skolan är kaotisk varje morgon.

Föräldrar som lämnar för­söker hålla koll på barnen men det är svårt. finn christian brevig

Fakta

Det här vill Nacka göra

21 platser och trottoar anläggs längs Boo kyrkväg ned mot Värmdö­vägen, samt 12 platser i anslutning till Värmdövägen. Byggs under sommarlovet.

Avlämningsplats med infart från Värmdövägen skapas, med några få p-platser. Församlingens parkering byggs ut med 12 platser. Avgörande är Boo-församlings framtida behov, eftersom den äger marken.

Parkeringsplats med 40–50 platser byggs i kilen mellan Värmdövägen och Boo kyrkväg. Området är strandskyddat vilket gör projektet osäkert.

Permanent cykel- och gångväg anläggs mellan Sågtorpsskolan och villaområdet Rensättra, för att fler föräldrar ska ställa bilen.