Trafikkontoret: Ny p-automat efter klagomål

De nya parkeringsskyltarna i Hammarbyhöjden, som sattes upp i höstas, har vållat irritation eftersom skyltningen om avgift är tydlig men information om vart p-automaterna står är bristfällig, enligt klagomålen.
De nya parkeringsskyltarna i Hammarbyhöjden, som sattes upp i höstas, har vållat irritation eftersom skyltningen om avgift är tydlig men information om vart p-automaterna står är bristfällig, enligt klagomålen.
Biljettköpare tvingas gå på skattjakt för att köpa parkeringsbiljett. Trafikkontoret har fått in klagomål om att det är för glest mellan p-automaterna och lovar bot och bättring.
– De bör informera bättre innan de börjar bötfälla folk, tycker Carl Svensson i Hammarbyhöjden.

Stadens nya p-regler har vållat både huvudbry och irritation sedan införandet i höstas. Staden har skyltat upp om att parkeringsavgift gäller‚ men information om var p-automaterna finns är bristfällig, enligt flera personer lokaltidningen Mitt i haft kontakt med.

Resultatet är bilförare som först stressade kör runt runt för att hitta en parkering och sedan inte hittar parkeringsautomaten när väl en lucka är säkrad. Och glada pensionärer som inte är så glada längre när benen blivit trötta av jakten på en parkeringsbiljett.

Trafikkontoret hänvisar till att det finns kartor på nätet som pekar ut vart parkeringsautomaterna står, men det är inte lätt att hitta rätt nätvägen heller. Carl Svensson, som bor vid Lidköpingsvägen, tycker det är självklart att staden ska skylta bättre på plats och sätta ut fler p-automater i Hammarbyhöjden.

– De som inte har smarttelefon eller inte vill lösa för en månad drabbas. Ska man behöva gå 10 minuter till en p-automat?

Trafikkontoret lyfter fram att fördelen med de nya parkeringsautomaterna är att du kan hämta ut din biljett utan att behöva gå tillbaka till bilen för att lägga den i rutan. Men det föresättet förstås att du hittat en.

I dag finns endast en handfull p-automater längs hela sträckan från Skärmarbrink till Kärrtorp. Enligt Jan Prestberg på trafikkontoret finns i dag inga planer på att fysiskt förbättra skyltningen i Hammarbyhöjden.

– Det har pratats om att sätta upp hänvisningspilar, men det blir väldigt många pilar i en snitslad bana från den ena gatan till den andra. Det blir svårt.

Ett annat alternativ kunde vara att sätta upp kartor i någon form vid p-skyltarna. Det är inte heller aktuellt.

– Vi har inga planer att trycka fysiska papperskartor att dela ut vid skyltarna, säger Jan Prestberg.

En skattning som trafikkontoret lutar sig mot är att ungefär 60 procent i ytterområdet kommer att vara boendeparkerare och att många andra kan använda parkeringsappen. Trafikkontoret är också öppna på att förtäta där det finns behov. Hammarbyhöjden kommer därför sannolikt att få minst en extra parkeringsautomat framöver, enligt Jan Prestberg.

– Vi har fått en hel del synpunkter på området där Lidköpingsvägen ligger och tittar redan på en lämplig placering i närheten. Min kollega har tittat på att sätta en vid Tidaholmsvägen eller någonstans där i närheten, säger Jan Prestberg.