ANNONS

Trafikökningen beror på Norra länken

I september berättade Lokaltidningen Mitt i att trafiken via betalstationerna ökat.

Trafikverkets egen analys visar att hälften av trafikökningen beror på öppnandet av Norra länken.
ANNONS

När Lokaltidningen Mitt i granskade Transportstyrelsens siffror för trängselskatt stod det klart att allt fler bilister passerar tullarna.

Efter flera års minskning ökade passagerna via alla tullarna med 8 procent mellan januari och augusti i år jämfört med samma period förra året.

Danderydsborna ökade sitt bilåkande med 30 procent via Roslagstull och Norrtull under perioden januari-augusti jämfört med samma period året innan. Det var den högsta siffran i hela Roslagen.

De höga siffrorna förbryllade Trafikverket, som själva analyserade siffrorna efter Lokaltidningen Mitt i:s granskning.

– Det som överraskade oss var att folk har börjat åka i Norra länken i stor utsträckning redan innan man tog bort trängselskatten, säger Birger Höök, Trafikverkets projektledare för trängselskatt.

Analysen visar att hälften av trafikökningen beror på ändrade trafikmönster efter Norra länkens öppnande.

– Trafik som tidigare gick utanför innerstans gränser går numera via Norra länken, säger Birger Höök.

Nu har flera betalstationer vid tunnelmynningarna tagits bort så att de som åker hela sträckor inom Norra länken inte behöver betala trängselskatt. Samtidigt har flera betalstationer tillkommit vid de ramper till tunnlarna som finns inom innerstan.

– Fram tills den 6 september i år betalade man när man åkte in och ut ur innerstan, förutom på Essingeleden. Nu kan man köra igenom innerstadsområdet via Norra länken utan att betala, men så fort man avviker från tunneln inom innerstan så passerar man en betalstation, säger Birger Höök.

ANNONS

Han menar att de resterande fyra procenten av trafikökningen via alla tullarna beror på andra faktorer som har lett till mer trafik i innerstan.

– Det kan bero på konjunkturen, på bensinpriset och på strul med Roslagsbanan till exempel, vilket har gjort att fler vill åka bil. Nu kommer vi att fortsätta vår analys genom att fråga folk, säger Birger Höök.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.