Trafikpolisen slog till mot cyklisterna i stan

Trafikpolisen vill göra det klart för cyklisterna vad som gäller i trafiken. Men i förra veckan var det inte många som fastnade i kontrollerna.

I förra veckan genomförde trafikpolisen i city en satsning mot cyklister i innerstan. Men det var inte många som slarvade med trafikreglerna. I slutet på förra veckan hade man bara stoppat 13 cyklister som kört mot rött ljus.

– Vi känner att vi har uppnått vårt syfte, för det var inte att ta fast så många som möjligt. Vi vill tydliggöra för cyklister att de också har lagar och regler att rätta sig efter i trafiken, säger Stefan Lindahl, tillförordnad gruppchef vid trafikpolisen i city.

Han tror att den låga siffran kan bero på att media skrivit mycket om satsningen och att cyklister därför varit lite försiktigare.

Markus Martinelle, 32, är en av dem som trots allt fastnade i poliskontrollerna.

Han stoppades på Götgatan när han cyklade mot rött.

Nu måste han betala 1 500 kronor i böter.

– Jag körde förbannat fort och tog en chansning precis när det slog om. Jag får skylla mig själv, säger han.

Enligt Stefan Lindahl är den här typen av trafikförseelser av cyklister mycket vanlig.

– Det är tyvärr jättevanligt att cyklister kör mot rött. När vi stoppar folk brukar vi fråga om de skulle köra mot rött med bilen och svaret brukar vara nej förstås, säger han.

Polisens insats har inte varit så omfattande som man först hade tänkt sig. Bland annat på grund av personalbrist. Men i höst ska polisen göra en ny kampanj i betydligt större omfattning.

– Vecka 38 i höst kommer vi att köra insatsen igen. Fast då med konceptet som vi hade tänkt oss från början, med volontärer, försäkringsbolag och andra som det här är relevant för, säger Stefan Lindahl.

Polisen skriver ut böter efter att Markus Martinelle cyklat mot rött.