ANNONS

Strul i trafiken – så påverkas Nacka och Värmdö

Mitt i har listat alla trafikstörningar som finns planerade i Stockholms län under 2019.
Mitt i har listat alla trafikstörningar som finns planerade i Stockholms län under 2019.
Nya Skurubron börjar byggas. En ny trafikplats ska stå klar på Värmdöleden under våren.
Här är alla planerade störningar i trafiken i Nacka, Värmdö och länet under 2019.
ANNONS

Vägtrafik

 

Skurubron

Trafikverket ska bygga en ny bro över Skurusundet på Värmdöleden, väg 222. Bygget planeras starta under hösten 2019, och påverkar trafiken i båda riktningarna.

Köer på Värmdöleden

Trafikverket bygger trafikplats Kvarnholmen på väg 222 Värmdöleden i höjd med Nacka gymnasium. Den ska stå klar under 2019.

Fram till den 31 maj 2019 är det enbart två körfält och ett busskörfält, i vardera riktningar, förbi bygget på Värmdöleden. Busstrafiken ska inte påverkas men för övriga trafikanter kan det bli förändrade köer, i riktning mot Stockholm på morgonen och i riktning mot Nacka på eftermiddagen. Hastigheten är sänkt till 70 km/timme.

bilväg nacka sickla

Vägarbeten kan orsaka köer på Värmdöleden i vår

Trafikplats Skvaltan kan byggas om

ANNONS

Trafikplatsen behöver byggas om eftersom väg 222 ska däckas över. Arbetet med överdäckningen ingår i projektet Mötesplats Nacka med överdäckning och bussterminal. Det är dock oklart om det ska börja i år, och om så blir fallet kommer trafiken ledas om och det ska inte leda till några nämnvärda trafikstörningar.

Ett körfält på väg 226 Tumba – Tullinge

Bygget av den nya gång- och cykelväg längs med väg 226 Huddingevägen, mellan Skyttbrink och Tullinge station fortsätter under 2019. Vägen är hårt trafikerad och man kommer under vissa tider bara ha ett körfält öppet. Det kommer innebära långa köer för såväl bilar som bussar.

Brorenoveringen på Drottningholsvägen fortsätter

Underhållet av bron på Drottningholmsvägen, över Vidängsvägen och Tvärbanan i Alvik, fortsätter. Vid arbetsområdet är det två smalare körfält öppna i vardera riktning och hastigheten är sänkt. Brorenoveringen beräknas vara färdig hösten 2019.

Ny rondell på Sockenvägen i Åkersberga

Trafikverket kommer bygga en ny cirkulationsplats på Sockenvägen i korsningen mot riksväg 276 i Åkersberga. Under arbetet kommer trafiken att påverkas med smalare körfält och omledningar. Bygget ska börja under 2019.

Väg 267 – Rotebro-Stäket

Trafikverket bygger om väg 267, Rotebroleden, och trafikplatserna Stäket vid E18 och Rotebro vid E4. Bygget är i princip klart men det finns återstående planteringar och beläggningsarbeten som blir färdiga under våren.

Lokalbanor

Saltsjöbanan

Sträckan Slussen-Henriksdal är avstängd under tiden som Slussen byggs om. Fram till 2025 ersätts tågen av bussar. Under åren kommer mötesstationer på stora delar av banan vara avstängda i samband med att man höjer Saltsjöbanan.

För att rusta upp Saltsjöbanan stängdes banan av för trafik under somrarna 2015, 2016 och 2017.

Roslagsbanan

Kårstalinjen går som vanligt under hela 2019, då den avstängning som tidigare planerats skjutits på framtiden. I övrigt sker det inte några större planerade trafikstörningar på Roslagsbanan under året.

Tunnelbanan

Söderströmsbron byts ut

Under sommaren 2019 kommer hela Söderströmsbron, mellan Slussen och Gamla stan, att bytas ut. Arbetet kommer att ta sex veckor och tunnelbanan kommer fortsätta trafikera bron, men en linje kommer att stängas av i taget. Mer information om hur trafiken påverkas kommer släppas under våren. Det finns inget fastställt start- och slutdatum ännu. 

Innan sommarens arbeten börjar stängs delar av bron av ett dygn i påsk och ett dygn vid Kristi Himmelsfärdhelgen.

Fridhemsplans t-bana stängs av

Under sommaren 2019 kan man varken kliva av på eller Fridhemsplans tunnelbanestation. Orsaken är en omfattande upprustning av stationen som kommer pågå från mitten av juni och tre månader framåt. Det finns inget fastställt start- och slutdatum ännu.  

Visionsbild på station Fridhemsplan efter upprustningen

Så här ska Fridhemsplan se ut efter upprustningen. Illustration: Trafikförvaltningen/Tema arkitekter

Pendeltågen

Den nya stationen Vega 

Den nya stationen Vega i den nya stadsdelen med samma namn beräknas ha trafikstart våren 2019. Vissa typer av arbeten kräver att Trafikverket stänger av trafiken på stationen, det finns inga närmare preciserade avstängningar utan man hänvisar till sl.se när man planerar sin resa.

 Fjärrtåg

Getingmidjan 

Trafikverket rustar järnvägssträckan mellan Stockholm Central och Stockholms södra (Getingmidjan), en av Sveriges mest trafikerade järnvägssträckor.

Under åtta veckor somrarna 2018, 2019 och 2020 stängs Getingmidjan helt. I år är perioden från 24 juni kl 00.00 till den 19 augusti 2019 kl 05.00.

Om du kommer söderifrån kommer du under sommarperiodens avstängning att behöva byta färdmedel till pendeltåg för att komma till centrala Stockholm.

Kommer du norrifrån och ska resa genom Stockholm för att ta dig vidare söderut behöver du också byta till pendeltåg, då fjärr- och regionaltågen vänder vid Stockholm södra respektive Flemingsberg.

Getingmidjan stängs i sommar också. Foto: Mostphotos

*Känner du till några fler trafikstörningar i Stockholms län under 2019 eller upptäcker fel i artikeln, mejla till erik.lejdelin@mitti.se

ANNONS