Trafikvärdar lugnar stökiga hållplatser

Trafikvärdarna Mohammed Ahmed och Gabriella Papadopoulou trivs med sitt arbete.
Trafikvärdarna Mohammed Ahmed och Gabriella Papadopoulou trivs med sitt arbete.
Bussbolaget Arriva har placerat ut trafikvärdar på fyra utvalda busshållplatser.

De ska för att öka tryggheten och stävja stök och konflikter mellan passagerare.

Trafikvärdarna Mohammed Ahmed och Gabriella Papadopoulou står i sina reflexvästar, för dagen på Kista bussterminal. De svarar på resenärernas frågor och hjälper tillrätta, men när en buss väl kommer inkörande ser de också till att ingen går på genom bakdörrarna.

– Det var ett jättestort problem med folkmassor uppåt 15 personer som gick på genom bakdörrarna. Vill man gå på med barnvagn då så känner man att de trycker på och det är inte roligt, säger Gabriella Papadopoulou.

– När vi började här var det stökigare och fler problem. Det var jättemycket tjafs mellan mammorna om vem som skulle åka först med sin barnvagn. Nu är det inga problem, säger Mohammed Ahmed.

Trafikvärdarnas närvaro, som sträcker sig till klockan 21.30 på kvällen innebär också en allmän trygghet för passagerare och busschaufförer.

– När de står här går ingen på utan att betala, säger chauffören Balvindar Singh som går förbi på väg mot sin buss.

Förutom i Kista finns trafikvärdarna även vid Rinkeby centrum, Spånga station och Vällingby centrum. Enligt SL är dessa hållplatser inte mer utsatta för hot- och våldssituationer än andra i länet.

– Det är inte vetenskapligt utvalda platser utan mer på magkänsla. Det är ganska stökiga områden, och om det står två personer vid Kista centrum så har det en dämpande effekt, säger Izhak Dan, som är kundservicechef på Arriva.

Trafikvärdarna har funnits på plats sedan början av september, och kommer att jobba kvar till någon gång i december i ett första skede. Då ska projektet utvärderas, och om det har fallit väl ut kan det bli permanent.

– Får vi ett önskat resultat i form av trygga förare, nöjda resenärer och lugnare på de här platserna så blir vi glada, säger Izhak Dan.