Trafikverket ger inte bidrag till linbanan

Trafikverket säger nej till kommunens ansökan om drygt 200 miljoner för linbana.
Trafikverket säger nej till kommunens ansökan om drygt 200 miljoner för linbana.
Byggnadsnämnden gick vidare med förslaget om en linbana mellan Häggvik och Väsjön. Men Trafikverket säger nej till de 200 miljoner kronor kommunen har sökt.

Sollentuna kommun har ansökt om 218,5 miljoner kronor i bidrag från Trafikverket för att bygga en linabana mellan Häggvik och Väsjön. Men Trafikverket säger nej.

Anledningen är att det bidrag kommunen sökt bara kan gå till projekt som färdigställs 2019. Linbanan kan tidigast stå klar 2022 om allt går som det ska.

– Det här var ett bidrag vi blev uppmanade att söka. Men Trafikverket ger inte avslag vad gäller själva linbanan utan för att få ta del av den här pengapåsen måste projektet vara klart 2019, säger Thomas Ardenfors (M), ordförande i byggnadsnämnden.

Avslaget stoppar inte projektet, det finns fler tilltänkta alternativ för finansiering enligt Ardenfors.

– Vi lägger inta alla ägg i samma korg. Vi tittar även på en rad andra bidrag att söka. Ytterst kokar det ner till ifall kommunen tror att linbanetrafik är ett bra sätt att försörja Sollentunabor med kollektivtrafik på.

I mitten av juni godkände byggnadsnämnden förslaget om att låta en linbana gå vidare som ett förslag på alternativ lokaltrafik mellan Häggvik och Väsjön. Utredning går vidare till kommunstyrelsen som väntas ta upp frågan under hösten. Projektet har tidigare beviljats 1,8 miljoner från naturvårdsverket.