Trafikverket sa upp kontrakt – krävs på 836 miljoner

Den 24 november har Trafikverket öppet hus på Förbifart Stockholm.
Flera olyckor i arbetet ledde till att Trafikverket stoppade bygget av säkerhetsskäl.
Efter att Trafikverket hävt ett byggkontrakt gällande Förbifart Stockholm stäms de på mångmiljonbelopp från den andra partens italienska moderbolag.
– Vi kommer sannolikt att bestrida kravet, säger Charlotta Lindmark.

Efter att Trafikverket brutit kontraktet med entreprenören som arbetade med Förbifart Stockholm har nu det italienska moderbolaget Vianini Lavori stämt Trafikverket på 80 miljoner euro, motsvarande 836 miljoner kronor, rapporterar DN.

– Hur vi kommer bemöta kravet är svårt att ha någon exakt uppfattning om i nuläget, men vi kommer sannolikt att bestrida det, säger Charlotta Lindmark, chefsjurist vid Trafikverket till tidningen.

Upphandlingen gällde tunnelbygget på Lovön i Ekerö som är en del av Förbifart Stockholm.

Flera arbetmiljöbrister

Det var i mars som Trafikverket bestämde sig för att säga upp kontraktet på grund av arbetsmiljöbrister och för att de tyckte arbetet gått för långsamt.

Sedan dess pågår arbetet med att upphandla med ny entreprenör. I och med att det tar tid försenas arbetet med Förbifart Stockholm.

I går tog Trafikverket emot stämningsansökan från Vianini Lavori, som anser att myndigheten skadat deras anseende.

– Det är ett tidigt skede så jag kan inte ge så många detaljer. Vi ska analysera det här nu, , säger Charlotta Lindmark.

Stöd av justitiekanslern

Då skadeståndsbeloppet är så stort kopplas justitiekanslern in för att samråda med Trafikverket hur detta ska hanteras.

DN skriver att avtalet mellan Trafikverket och Lovön Samverkan AB, det dotterbolag som bildades av de italienska företagen, var värt 3,5 miljarder kronor.