Det går fort. Plötsligt är kvällarna varmare och då påbörjas groddjurens vandring från vintervilan till sjöar och vattendrag för att para sig. För att ta sig dit behöver de ibland korsa vägar – en promenad som kan ha en dödlig utgång.

– De är fridlysta och skyddade enligt lag. Ju fler barriärer, som vägar och järnvägar vi bygger, desto mer drabbas de. Det är nästan jobbigt att se, paddorna går så väldigt långsamt, säger Emma Bergsten, miljöspecialist på Trafikverket Region Östra.

I Ekerö finns flera populära vandringsstråk för grodor och paddor, bland annat i Lundhagen och Skärvik. I mitten av april har inte vandringen dragit i gång ännu, men när det är dags går Naturskyddsföreningen Mälaröarna ut och promenerar. Ser de någon som försöker ta sig över hjälper de till.

– Man kan ta dem i handen och lyfta dem till rätt sida av vägen. Det går att hjälpa dem utan allt för stor ansträngning, säger Fredrik Qvarnström, ordförande.

Det sätts även upp skyltar på sträckorna under vandringsperioden för att bilister ska sakta in. Efter att alla har gått över tas skyltarna bort.

Sköts av väghållarföreningar

Varje år uppmanar Trafikverket allmänheten att rapportera in överkörda grodor och paddor. Vägsträckor med många överkörda djur är förmodligen platser där det behövs en åtgärd, som grodtunnlar.

Det är nästan jobbigt att se, paddorna går så väldigt långsamt.

Grodor är fridlysta i Sverige och ett av de största hoten är just biltrafiken, som grodorna måste ta sig förbi för att para sig.

Grodor är fridlysta i Sverige och ett av de största hoten är just biltrafiken, som grodorna måste ta sig förbi för att para sig.

Mostphotos

I Stockholms län finns 18 registrerade potentiella konfliktsträckor, där många groddjur körs över. På fem ställen finns groddjurspassager, som också används av andra djur som möss och ekorrar.

– Det är inte alltid helt lätt att sätta in nya passager, det bästa är att göra det när man bygger vägen, säger Emma Bergsten.

Ambitionen är att utvärdera de grodpassager som finns för att se om de fungerar som tänkt. En är fortfarande under konstruktion, men den har redan börjat användas.

Vägarna vid Lundhagen och Skärvik sköts inte av kommunen eller Trafikverket, utan av väghållarföreningar. Därför kan inte eventuella påkörda groddjur på vägarna rapporteras in.

Enligt Fredrik Qvarnström brukar det inte röra sig om enorma mängder grodor och paddor de behöver hjälpa på kvällspromenaderna.

– Det är kul att vara ute, man får en trevlig promenad och gör något bra för miljön. Sen tycker jag att det är ganska häftigt med grodor.