ANNONS

”Tragiskt att vi tar död på en teater”

Bristol kan förlora Friteatern som hyresgäst efter 40 år.
Bristol kan förlora Friteatern som hyresgäst efter 40 år.
Friteatern Bristol blir av med sitt kulturstöd – beslutet kan bli dödsstöten för Sundbybergsteatern. Efter strul med årsredovisning och delade meningar kring aktiviteter för stadens prioriterade grupper, valde nämnden att avslå teaterns bidragsansökan för 2017.
ANNONS

Efter ett år av tuffa diskussioner har Kultur- och fritidsnämnden beslutat att inte fortsätta ge kulturstöd till Friteatern och Teater Bristol. Avgörandet fattades under nämndens sammanträde på torsdagskvällen.

Vad Lokaltidningen Mitt i, tidigare har rapporterat, anser den grönblå majoriteten i nämnden att Friteatern inte har ordning på sin bokföring. I tillägg har en kraftigt försenad årsredovisning som teatern lämnade in till kommunen också varit en bidragande orsak till avslaget.

En sorg i hjärtat beskriver Kajsa Adenbäck (S), oppositionsledamot i Kultur och fritidsnämnden, beslutet:

– Jag tycker det är tragiskt, att vi tar död på en teater som funnits länge i Sverige och Sundbyberg.

Åsikterna går i sär

De grönblåa partierna riktade kritik mot att teatern inte uppfyller kravet att erbjuda aktiviteter för stadens prioriterade grupper, vilket innefattar barn och unga från 7 till 20 år, personer med funktionsvariation, och personer som uppbär pension.

Inför beslutet sa nämndens ordförande Johan Storåkers (L) till Lokaltidningen Mitt i, att Friteatern inte har varit samarbetsvilliga gällandet aktivitetskravet:

– De prioriterade grupperna, som vi ger stöd för, måste få vara aktiva på scen och inte bara vara publik. Vi har talat om det för Friteatern, men de har varit svåra att diskutera med.

Kajsa Adenbäck (S) håller inte med:

– Från Socialdemokraternas sida tycker vi att Friteatern ger en möjlighet för att alla att uppleva teater. Det är inte lika viktigt att man även måste utföra teater. För att kunna utöva kultur måste man först ta del av den för att lära sig. Där har Friteatern en viktig roll, som nu kan gå förlorad.

ANNONS

Funnits på Bristol sedan 1977

Däremot ansökte Friteatern om ett större bidrag för 2017 på närmre 1,6 miljoner kronor för att starta upp aktiviter för kommunens prioriterade grupper. Ett belopp nämnden ansåg vara för högt. Det tidigare stödet omfattades av 400 000 kronor till hyran för scenlokalen Bristol, och 175 000 kronor till verksamheten.

I och med beskedet, är det oklart huruvida Friteatern har ekonomi att vara kvar på Bristol. Teatern blev en friteater 1973 och har haft Bristol som sin hemmascen sedan 1977. Och så här sa Friteaterns producent Eva Janstad, ett par dagar innan ansökan skulle tas upp i nämnden.

– Stödet från Sundbybergs stad är ingenting vi kan överleva på. Det  gör vi på vår turnerande verksamhet som också stöder Bristol. Men helt utan stöd kommer det bli väldigt tungt att bedriva teater. Och väldigt tråkigt förstås, eftersom det finns många människor i Sundbyberg som är positiva till Friteatern, säger hon.

Friteatern mottar även kulturstöd från Statens kulturråd och Stockholms läns landsting för att kunna sätta upp och producera föreställningar på bland annat Bristol. Bidrag som nu kan komma att upphöra och om teatern tvingas lämna Bristol. 

Oviss framtid för Friteatern

Beskedet har mottagits från flera håll med stor besvikelse. Bland annat har PRO i Sundbyberg och tidigare lämnat in skrivelse till nämnden, där man bett politikerna att tänka om.

– Det är ledsamt att de gör så. Vi behöver all den kultur vi har i Sundbyberg. Allt som är för vanligt folk ska det sparas in på, säger Hans Johansson, ordförande, PRO i Sundbyberg

Nämndens ordförande Johan Storåkers (L) inger dock förhoppningar att kulturen har en plats på Bristol även i framtiden:

– Bristol är en viktig lokal på Sturegatan och vi kommer nu se över hur vi kan få andra kulturaktörer att vara aktiva i lokalen, som gärna har en Sundbybergsförankring.

Vad som kommer att med Friteatern vet inte Eva Janstad i nuläget. Teaterns ensemble befinner sig just nu i Vollsjö, i mellersta Skåne, för att premiärspela föreställningen GemEnsamheten den 16 juni, efter novell av Fritjof Nilsson-Piraten:

– Vi måste samla oss i teater för att se vad vi ska göra. Men nu ligger all vår energi och kraft på sommarens föreställningar.

Fakta

Friteatern och Teater Bristol

  • Friteatern är en professionell yrkesverksam teatergrupp. Teatern blev en friteater 1973, men fanns tidigare inom Riksteatern under namnet Vestinska kapellet, som då drevs av Martha Vestin.

 

  • Teatergruppen består i dag av två verksamheter, en turnerande och en knuten till Bristol, som har varit Friteaterns hemmascen oavbrutet sedan 1977. Förra året framförde teatern mellan 100 – 120 föreställningar. Omkring en fjärdedel framfördes på Bristols scen.

 

  •  Friteaterns ensemble utgörs av sju skådespelare, en producent, och en regissör.

 

  • Beslutet att dra in kulturstödet till Friteatern och Teater Bristol togs på Kultur- och fritidsnämndens sammanträde den 15:e juni.
Källa: Friteatern
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.