Stan älskar trähus – men nobbar ”Trätoppen”

Stadshagen, Hagastaden och Södermalm får trähus, men det blir inget trähöghus i city.
Stadshagen, Hagastaden och Södermalm får trähus, men det blir inget trähöghus i city.
Stockholms stad vill bygga 1 200 lägenheter i trähus de kommande tre åren.
Men ett av de största projekten - ett höghus i trä i city - får nobben i kommunstyrelsen.

I Stockholms stads nya budget utlovas 1 200 nya trähus. 300 ska markanvisas under nästa år, 400 under 2019 och 500 under 2020.

– Att bygga i trä är ett sätt där vi kan förena den klimatsmarta staden med en hög byggtakt. Det känns därför bra att vi kan sätta upp mål för byggandet av trähus, vilket vi hoppas kan bidra till en ökad konkurrens och produktionen av nya byggmaterial, säger Jan Valeskog (S) i ett pressmeddelande.

Flera trähusprojekt på gång

Redan nu pågår flera trähusprojekt, bland annat i Hagastaden. 130 bostäder ska byggas i ett trähus på Norra Stationsgatan. Ytterligare 50 träbostäder ska byggas på Stadshagsvägen på Kungsholmen.

Men det är inte alla trähus som faller majoriteten i smaken. Centerpartiets förslag om att bygga ett höghus i trä på parkeringshuset Parkaden i city får nej av stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S). I dag, 18 oktober, väntas kommunstyrelsen besluta om att avvisa förslaget om den så kallade ”Trätoppen”.

C: Är p-platser viktigare än bostäder?

”Sorgligt”, tycker Centerpartiets Christina Linderholm.

– Att avfärda Trätoppen med hänvisning till parkeringshusets kulturvärden är rent utsagt sorgligt. I vårt förslag behåller vi Parkaden och spelar vidare på den arkitektritade fasaden, men byter ut innehållet. För Mogert verkar parkeringsplatserna vara viktigare än bostäder, säger hon i ett pressmeddelande.

Parkaden har blivit blåklassad av Stadsmuseet. Det är den högsta kulturklassningen som innebär att huset anses ha högt värde för staden.