Träig 40-åring firas i helgen

Gunnar Gillfors, Thomas Bengtsson och Karolina Wärn Bråkenhielm laddar för 40-årsjubileet av Tumba kyrka.
Gunnar Gillfors, Thomas Bengtsson och Karolina Wärn Bråkenhielm laddar för 40-årsjubileet av Tumba kyrka.
I helgen är det 40 år ­sedan Tumba kyrka invigdes. Nu satsar man på storslaget firande både lördag och söndag.

– Det känns fantastiskt att få vara med om, säger organisten Gunnar Gillfors.

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, heter det ju. I fallet Tumba kyrka stämmer det kanske extra bra. 1929 hade Tumbaborna tröttnat på att ta sig ända till Botkyrka kyrka och en stiftelse bildades för att börja samla in pengar till ett kyrkbygge.

De fick vänta i 44 år.

Den 9 december 1973 invigdes den nya kyrkan, ritad av Börje Wehlin. En tidstypisk skapelse i träklädd betong, rödbrunt klinkergolv, lampor med mässingsdetaljer och massor av furu. I kyrkosalen täcker träet såväl väggar som tak.

– Det är ett stort rum med varm akustik. Härlig för kammarmusik, men lite lurig för körer, säger Gunnar Gillfors, en av de musikansvariga i helgen.

Då fylls salen av Bachs Juloratorium. Tre körer framför de första tre delarna som en jubileumskonsert för att fira kyrkans 40-årsjubileum. De andra tre delarna spelas den 5 januari.

– Det är första gången Juloratoriet framförs i sin helhet i Botkyrka, säger Gunnar Gillfors.

Konserten avslutar firandet som inleds på lördagen med en träff i kyrkan för att berätta om minnen från de 40 år som kyrkan stått här vid Tumbaleden. En som kommer att vara med är tidigare vaktmästaren Tauno Matarainen, som minns en dramatisk händelse i början av 1990-talet.

– Jag kom till jobbet en morgon och upptäckte ett stort hål i väggen till köket. Runt omkring låg en massa bildelar men ingen bil. Jag fick ringa runt till alla bilbärgare i trakten för att ta reda på vad som hänt. Det var en bil som hade kommit från Vretarna i hög fart, korsat vägen och sedan flugit över staketet rätt in i väggen.

Men diakonen Thomas Bengtsson vill inte bara prata om förr.

– Det blir också ett samtal om framtiden. Vad vi ska ha kyrkan till, hur gör vi den relevant framöver.

Det är inte alla som ens ser att byggnaden är en kyrka. Men väl inne blir 70-talstanken om en folklig kyrka där kyrkorummet och allmänna utrymmen sitter ihop tydligt. Och tanken avspeglas i atmosfären, säger Thomas Bengtsson.

– Det är en öppen kyrka. Det ska vara socialt och lätt att komma in. Det är mysigt här – det är något som sitter väggarna.

Fakta

Så ska det firas i dagarna två

Lördag 7 december

13.3016.30: Mingel och berättelser från kyrkans historia av dem som själva varit med. Kaffeservering.

Söndag 8 december

Klockan 11: Festmässa med mycket sång och musik samt medverkande av tidigare ­anställda.

Klockan 18: Jubileumskonsert med Bachs Juloratorium del 1–3.